Techinside Google News
Techinside Google News

Girişimciler Hayır cevabı ile nasıl başa çıkabilir?

Bir adres defteri uygulaması olan addApt’in CEO’su Mrinal Desai reddedilmek üzerine tecrübelerini paylaşıyor. Dokuz tavsiyesine kulak veriyoruz.

Girişimcilik hayatı boyunca kabul edildiğinden çok daha fazla reddedildiğini belirten Mrinal Desai, bir Quora yazısında daha ilk Hayır cevabını Hindistan’dan Amerika’ya gelmek için yaptığı vize başvurusunda aldığını belirtiyor. Geldikten sonra da üç sene boyunca işsiz gezdiğini söyleyen Desai, o süre zarfı boyunca iş başvurularının reddedilmesi konusunda da oldukça deneyim kazanmış.

Pek çoğumuz reddedilme korkusu ile bir şeyler yapmaya çekiniyoruz

Desai’ye göre sürekli Hayır cevabını alma avantajları var. Bunlardan en önemlisinin bir süre sonra ‘Hayır’ kelimesini duymanın insanı hiç rahatsız etmemesi olduğunu düşünüyor. Bu da ısrarcı olmayı çok kolay hale getiriyor. Desai, 2003’te Hayır cevabı aldığı bir firmada bir yılı aşan ısrarları sonucunda 2004 yılında çalışmaya başladığını paylaşıyor. ‘‘Pek çoğumuz reddedilme korkusu ile bir şeyler yapmaya çekiniyoruz’’ diyor Desai. ‘‘Her zaman deneyip başarısız olabilirsiniz, ancak hiçbir zaman denemekte başarısız olmamalısınız’’.

- Advertisement -

İşte Desai’nin reddedilme ile başa çıkmak için 9 tavsiyesi:

1- Her zaman, denemeye devam etmelisiniz. Bir sonraki yatırımcı, işveren, tarih vs. Yanlış yapıyor olabilirsiniz, ancak hiç harekete geçmemişseniz kesinlikle yanlış yapıyorsunuzdur.

2- ‘Hayır’ cevabını asla kabul etmeyin. Sizi yolunuzdan çevirebilecek yalnızca sizsiniz.

3- Hatanın sadece sizden kaynaklanmadığını farkedin. Biraz at gözlüğü takıp hedefinize odaklanın.

4- Genellikle sadece bir ‘Evet’ size yeteceğinden, onu bulana kadar devam edin çünkü bu sadece zaman meselesidir.

5- İnsanlar her zaman çok meşgul olacaklar ve siz onların önceliği olmayacaksınız.

6- Kıymetli olan hiç birşey kolay değildir, eğer bir şey çok kolaysa sınırları yeteri kadar zorlamıyorsunuz demektir. Kolay bir şeyden elde edeceğiniz kazanç kısa ömürlü olacaktır.

7- İyi bir geribildirim mekanizması kurarak aldığınız her ‘Hayır’ cevabından sonra çözümünüzü geliştirin.

8- İyimser olun. Hiç birşey değilse bile bir ‘Hayır’ sizin karşı tarafın göremediği bir şeyi gördüğünüzün bir göstergesidir.

9- Tek reddedilenin siz olmadığını bilin. Michael Jordan, Walt Disney ve J.K. Rowling gibi arkadaşlarınız olduğunu unutmayın.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Bay Desai, Felsefe okusan iyi olurdu. Umarım doksaların sosyal bilimlerin tokatlarını engeller. Türkiye’de çantasında LP/PR kitabı taşıyan, cümleleri kuranlar ofis çıkışı yükselen kahkahaları garipsememeliler. :-) )))

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir