Techinside Google News
Techinside Google News

Google, Android tekeli mi kuruyor?

ABD'de Google'ın Android kodlarını yeterince paylaşmayarak tekel oluşturmaya çalıştığı suçlamasıyla Google için bir soruşturma açıldı. Peki gerçekten böyle mi? Google sinsice adımlarla bir tekel mi kuruyor?

google-android-couple-desktopTekeller, çok tehlikeli oluşumlar. Resmi olanları devlet eliyle kuruluyor olsa da asında hiçbirinin tüketicilerin lehine kurumlar olmadığını takdir edersiniz. Hele bir de, yasa dışı yollardan, gizlice kurulan tekel organizasyonları sadece tüketicilerin değil pek çok yatırımcının ve piyasadaki başka aktörlerin de canını yakarak çevrelerinde kendilerinden başka ne varsa, yok ederler.

Şimdi Google’ın mobil işletim sistemi Android’i tekelleştirmeye yönelik gizli uğraşları olduğu gerekçesiyle ABD’de bir soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın temelini Microsoft da dahil olmak üzere Google Play Store için uygulama geliştiren çok sayıda geliştiricinin şikayetleri oluşturuyor.

- Advertisement -

Şikayetlere göre Google, Android’in bazı önemli kodların erişimi kısıtlayarak rakiplerinin cezbedici uygulamalar geliştirmelerini engelliyor. Ancak kendisi için bu sınırlamalar geçerli değil ve kendisi bu sayede en gelişmiş uygulamaları yaratarak tüketicileri kendine çekiyor, rakiplerinin uygulamalarını ise ölüme terk ediyor.

ABD Ticaret Bakanlığı bu suçlamalar doğrultusunda Google hakkında bir soruşturma başlattı. Sonuç ne olur şimdiden bilemiyoruz zira Google, ABD’nin derin devletiyle de işbirliği yapan en önemli şirketlerden biri. Suçlu bulunsa bile sembolik bir cezaya çarptırılması mümkün. Ancak asıl ilginç olan Google’ın gerçek sahibi bile olmadığı, herkese açık bir işletim sistemi olan Android’in kodlarını saklıyor olabilmesi.

Açık kaynak kodu projeleri hakkında soru işaretleri doğuran bu suçlamalar doğruya, güvenlik uzmanlarının rahatça inceleyenildiğini düşündüğümüz için güvendiğimiz açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Android’de aslında herkesten saklanabilen gizli kodlar olduğunu da anlamış olacağız. Bu da Google’ın kimseye fark ettirmeden telefonlarımızda istediği hokus pokusları yapabiliyor olduğunu gösterir. Zaten ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) sunucularını gönüllü açarak tüm kullanıcılarını ABD istihbarat örgütlerine teslim ettiği Prism Skandalı ile tescillenmiş olan Google’ın bu “gizli” kodlar sayesinde, kullanıcılarını nasıl mağdur ediyor olabileceğini yakında tüm dünya tartışmaya başlarsa şaşırmayalım.

Prism Skandalı’ndan sonra Google böyle bir rezalete daha cesaret etmiş olabilir mi? Ben inanmak istemiyorum ama açık kaynak kodlu olması gereken ve dünyada milyonlarca geliştiricinin hergün kodlarına eriştiği bir işletim sisteminde herkesten saklanan kodların bulunduğu iddiası bile son derece rahatsız edici. Bakalım bu işin arkasından ne çıkacak?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir