Techinside Google News
Techinside Google News

Google, Android’de şifreleri kaldırıyor mu?

Geçiş anahtarları, değerli verilerinizi koruma konusunda atılan en son adım. Bunların şifrelerin ve iki faktörlü kimlik doğrulamanın yerini alması amaçlanıyor.

Ancak günümüzde pek çok farklı kimlik doğrulama seçeneği mevcut olduğundan, hangi hizmette oturum açmak için hangi yöntemi kullandığınızı hatırlamak zorlaşıyor. Google, geliştiricilerin sizi uygulamalarında doğru giriş yöntemine otomatik olarak yönlendirmek için kullanabileceği yeni Kimlik Bilgisi Yöneticisi ile Android‘de bu sorunla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Kimlik Bilgisi Yöneticisi yaklaşık bir yıldır test aşamasında ve Google bunu 1 Kasım 2023’ten itibaren geniş kitlelere ulaştırıyor. Kimlik Bilgisi Yöneticisi cihazlar arasında kullanıma sunuldukça, geliştiriciler size rehberlik etmesi için ona güvenebilecekler. 

- Advertisement -

Bu arada, Kimlik Bilgisi Yöneticisi aynı zamanda Android uygulamalarına yönelik geçiş anahtarları için basit ve standartlaştırılmış destek sağlıyor. WhatsApp ve Uber gibi bazı popüler hizmetler halihazırda Kimlik Bilgisi Yöneticisi‘ni kullanıyor.

Kimlik Bilgisi Yöneticisi, aynı hesap için birden fazla oturum açma seçeneği kullanıyorsanız otomatik olarak fark edecek ve sizin için en uygun olanı zorlamadan otomatik olarak seçecek. Tek bir hesap için birden fazla seçeneği incelemeniz gerekirken bunun yerine, belirli bir hizmette sahip olabileceğiniz farklı hesapları listelemeye öncelik vererek, örneğin kişisel hesabınız ile aile hesabınız arasında geçiş yapmanızı kolaylaştıracak.

Google Şifre Yöneticisi’ni kullanıyorsanız, alttan kayan kartıyla Kimlik Bilgisi Yöneticisi arayüzü tanıdık gelecek. Ancak Kimlik Bilgisi Yöneticisi aynı zamanda en iyi üçüncü taraf şifre yöneticilerinin arayüze bağlanmasına da olanak tanıyor. Birden fazla kullandığınızda bile çalışıyor.

Farklı hizmetler için şifre bulma ve hatırlama ihtiyacını ortadan kaldırmanın yanı sıra, şifre anahtarları kimlik avı saldırılarına karşı da daha dayanıklı. Şifre anahtarlarının arkasındaki teknoloji yalnızca yapılandırıldığı URL’de çalışır. 

Normal şifrenin aksine, giriş yaptığınız web sitesiyle şifreniz asla paylaşılmaz. Bunun yerine, ziyaret ettiğiniz web sitesi ve geçiş anahtarınız; özel, gizli ve süslü bir matematik kullanılarak eşleştiriliyor.

Üstelik çalışmalar, sürekli olarak şifreyle oturum açma işlemlerinin hataya daha az eğilimli olduğunu gösteriyor. Google, parolayı otomatik olarak doldurmaya çalışırken %54 başarı gösterenin yerine, parolayla oturum açarken %92 başarı oranı gösteren parola yöneticisi Dashlane’den alıntı yapıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir