Techinside Google News
Techinside Google News

Google, “fidye yazılımı” hatasını düzeltmek için nihayet kolları sıvadı!

Google, sorun izleyiciyi 10 gün boyunca görmezden geldikten sonra nihayet sorunu çözmek için harekete geçiyor.

Yani Google’ın da artık kabul etmiş olduğu üzere Android 14’te, kullanıcıları yükseltmeye yönelik oldukça korkunç bir depolama hatası var. Cihazınızda birden fazla kullanıcı hesabınız varsa, Android 14’e yükseltmek aslında sizi cihazın yerel depolama alanından vurabilir; bu da, cihazı şifreleyen “fidye yazılımı” kötü amaçlı yazılımlarının saldırısına oldukça benzeyen inanılmaz sayıda sorun yaratır. 

Hatalar her zaman olabilir, ancak buradaki en büyük sorun, Google’ın görünürde bunu görmezden gelmesi. Görünen o ki Google’ın harekete geçmesi için bir tur haber daha yeterliydi. 

- Advertisement -

Hafta sonu boyunca sorun takip hatası, orta düzey “P2” önceliğinden, sorun takipçisindeki en yüksek öncelik olan “P0” önceliğine yükseltildi. Hata artık birine devredildi ve Google çalışanları, Google’ın konuyu araştırdığına dair resmi açıklamalarda bulunmak için kolları sıvadı. İşte Google’ın hata izleyiciyle ilgili büyük gönderisi:

Hem Android 14 güncellemesini almış hem de birden fazla kullanıcı (birincil kullanıcı dışında) kurulumu yapılmış bazı Pixel cihazlarda (Pixel 6 ve sonraki modeller) meydana gelen bir sorunun farkındayız. Çoklu kullanıcılar; kullanıcıları, misafirleri,  kısıtlanmış profilleri ve alt kullanıcıları içeriyor. Ancak, birincil kullanıcı veya iş profillerinde birden fazla Google hesabının bulunması buna dahil değil.

Cihaza bağlı olarak bu sorun, birincil kullanıcının medya depolama alanına erişememesine neden olabilir. Alternatif olarak sorun, cihazı “Fabrika verilerine sıfırlandı” mesajıyla yeniden başlatabilir. Bu mesajın kabul edilmesi durumunda yedeklenmeyen veriler kaybolabilir, reddedilmesi durumunda ise cihaz “Pixel başlıyor” mesajı ile tekrar tekrar yeniden başlatılır.

Etkilenen cihazlara yönelik düzeltmeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz ve bu sorunun başka cihazlarda tetiklenmesini önlemeye yardımcı olacak bir Google Play sistem güncellemesini zaten yayınladık. Cihazınız için bir Google Play sistem güncellemesi olup olmadığını kontrol etmek için bu Yardım Merkezi makalesindeki talimatları izleyin.

Bu sorunu yaşıyorsanız:  Etkilenen cihazınız medya depolama alanına erişemiyorsa, bir sistem güncellemesinin sorunu onaracağını ve fabrika ayarlarına sıfırlamaya gerek kalmadan medya dosyalarına erişimi geri yükleyeceğini tahmin ediyoruz. Bu sorun nedeniyle cihazınız “Pixel başlıyor” önyükleme döngüsünde takılı kaldıysa bazı verileri kurtarabilecek yöntemleri araştırıyoruz. Daha fazla bilgi mevcut olur olmaz sağlayacağız.

Bu sorunu yaşamayan veya cihazlarını zaten fabrika ayarlarına sıfırlamış olan kullanıcılar için, OTA güncellemesi mevcut olana kadar cihazda ikincil bir kullanıcı oluşturmaktan veya ikinci bir kullanıcıyla oturum açmaktan kaçınmanızı öneririz.

Bu durumun yol açtığı rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ve sabrınız için teşekkür ederiz.

Burada öne çıkan nokta, Google’ın, hatanın birden fazla Google hesabı veya (başlangıçta düşündüğümüz gibi) iş profiline sahip kullanıcıları değil, birden fazla Android kullanıcısına sahip cihazları etkilediğini söylemesi. 

Birden fazla kullanıcı ayarlamak, sistem ayarlarına, ardından “Birden çok kullanıcı“ya, ardından “Birden fazla kullanıcıya izin ver“e gitmek anlamına geliyor ve varsayılan kullanıcı dışında bir kullanıcı ekleyebilirsiniz. Bunu yaparsanız hızlı ayarların alt kısmında bir kullanıcı değiştiriciye sahip olursunuz. Birden çok kullanıcının ayrı verileri, ayrı uygulamaları ve ayrı Google hesapları vardır. Çocukları uygulama satın almak gibi şeylerden uzak tutabileceğiniz için muhtemelen bu özelliği kullanmanın en popüler nedeni çocuk kullanıcılar.

Google Play sistem güncellemesini hızlı bir yara bandı olarak göndermek ilginç bir çözüm, ancak Google’ın gönderisinde de belirtildiği gibi bu, sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor. 

Play sistem güncellemeleri, Google’ın temel sistem bileşenlerini Play Store aracılığıyla güncellemesine olanak tanıyor, ancak bunlar aslında kritik düzeltmeler için tasarlanmadı. 

En büyük sorun, Play sistemi güncellemelerinin agresif bir şekilde uygulanmaması ve hatta indirildiklerini size bildirmemesi. Başvurabilmek için pasif bir şekilde, sessizce yeniden başlatmanın gerçekleşmesini beklerler. Pixel kullanıcıları için, at zaten ahırdan ayrılmış gibi geliyor; tıpkı çoğu Pixel telefonun neredeyse 13 günlük güncellemeyi şimdiye kadar otomatik olarak uyguladığı gibi.

Kullanıcılar, “Sistem ayarları”na, ardından “Güvenlik ve Gizlilik“e, ardından “Sistem ve güncellemeler“e ve ardından “Google Play sistem güncellemesi“ne giderek Play sistem güncellemelerinin kendileri yapılmasını zorlayabilir. 

Bir güncellemeniz varsa telefonu yeniden başlatmanız istenecek. Ayrıca bununolağan işletim sistemi güncelleme denetleyicisi konumundan farklı olduğunu unutmayın. Bekleyen bir Google Play sistem güncellemeniz olsa bile sistem güncelleme ekranı size memnuniyetle “Sisteminiz güncel” mesajını verecek. 

İşletim sistemi güncellemeleri, Google Play Sistem/Ana Hat güncellemeleri ve uygulama güncellemeleri için tek bir konuma sahip olmak harika olurdu, ancak bunlar her yere dağılmış durumda ve birbiriyle çelişen “güncel” mesajları veriyor.

Son olarak, Google’ın halihazırda cihazlarına erişimi olmayan kişiler için bir çözüm geliştirme aşamasında olması iyi bir haber. Fabrika ayarlarına sıfırlama her zaman sorunu çözen bir çözüm olmuştur, ancak bu aynı zamanda tüm verilerinizi de siler ve bazı insanlar anlaşılır bir şekilde bunu yapmak istemez. “Pixel başlıyor” önyükleme döngüsünde sıkışıp kalan kişiler için Google biraz daha kaba geliyor; Google “bazı” verileri kurtaracak bir düzeltme planlıyor.

Bazı Android iş ortakları halihazırda Android 14’ü çok daha geniş bir kitleye sunduğundan, Google’ın bir an önce işe koyulması iyi olur. Samsung, bugün bazı bölgelerde Android 14’ü S23’te kullanıma sunuyor ve bunun Samsung telefonlarını etkileyip etkilemediği konusunda gerçekten hiçbir bilgi yok. Tüm bunlara 10 gün önce başlamanın muhtemelen faydası olurdu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir