Techinside Google News
Techinside Google News

Google I/O 2024’te bizi neler bekliyor?

Google yıllık geliştirici konferansı yaklaşırken, ne gibi yeniliklerin tanıtılacağı merak konusu. Beklentiler yapay zekâya odaklandı

Arama devi Google’ın her yıl düzenlediği geleneksel geliştirici konferansı yaklaşıyor. Şirket Google I/O 2024 için tarihleri açıkladı. Google’ın büyük şovu için planları hakkında çok fazla şey bilinmese de ne gibi yenilikler göreceğimize dair bazı beklentiler ve tahminler oluşmaya başladı. Uzmanlar, tıpkı geçen yıl olduğu gibi yapay zekâ konusunun öne çıkacağını öngörmekle birlikte, bazı başka olası gelişmelere de işaret ediyor.

İddialara göre Google adeta kaldığı yerden devam edecek ve Gemini tarafından desteklenen daha fazla üretken yapay zekâ özelliği tanıtacak. Geliştirici konferansının bir başka parlayan yıldızı ise Android 15 olabilir… Gelin olası yenilikleri ve tanıtımı beklenen ürün ve servisleri yakından inceleyelim.

- Advertisement -

Google I/O 2024 ne zaman gerçekleşecek?

Google I/O, başlangıcından bu yana üç istisna dışında Mayıs ayında gerçekleştirilmiştir. Etkinlik 2012 ve 2014’te Haziran ayına ertelenmiş, 2020’de ise küresel pandemi dolayısıyla  iptal edilmişti. Bu sene içinse Google her zamanki takvime yani Mayıs ayı ortasına sadık kalarak, etkinliğin 14 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Her zaman olduğu gibi Google, halkın tarihi bulmasını sağlamak için eğlenceli bir bulmaca oyunu yayınladı. Bu yıl tarihin ortaya çıkması birkaç saat sürdü. Bulmaca, dönen bulmaca parçaları ve düğmeler gibi giderek daha fazla unsur içeren bir bilye için yollar oluşturmayı içeriyordu.

Google I/O 2024’te ne beklemeli?

Google I/O’ya sadece kısa bir süre kalmış olsa da, Google’ın bizim için neler sakladığı hakkında hala çok fazla şey bilmiyoruz. Bir geliştirici konferansı olduğu için, bu etkinlik aslında her zaman uygulama ve web sitesi geliştiren kişilere yönelik konuları kapsar. Ancak aynı zamanda bu etkinlik, Google’ın Google Glass gibi büyük projelerini ve birçok cihazını piyasaya sürmesiyle son bir buçuk yılda tüketiciler için daha erişilebilir hale geldi.

Pixel 8a’yı görebiliriz ama muhtemelen daha fazlasını değil

Pixel 8a söylentileri tüm hızıyla devam ediyor ve yaklaşmakta olan orta seviye Google telefonunun bazı görüntülerini bile gördük. Hatta selefinden daha pahalı olacağı ve Google Pixel serisinin tamamını daha az erişilebilir hale getireceği söyleniyor. Önceki yıllarda olduğu gibi Pixel 8a, amiral gemisi Pixel 8 ve 8 Pro tarafından oluşturulan aynı tasarım dilini takip edecek gibi görünüyor, sadece biraz daha küçük. Google geçmişte birçok ekonomik telefonunu Google I/O’da duyurmuştu. Pixel 8a hakkında bu kadar çok bilgi olduğu göz önüne alındığında, bu yıl da böyle olursa şaşırmayız.

Buna karşın geliştirici konferansında Pixel 8a’nın ötesinde Google’ın daha fazla donanım tanıtacağını düşünmüyoruz. Pixel Fold 2 söylentileri ve sızıntıları son zamanlarda hız kazanmaya başladı, Ancak Fold 2’nin Google’ın bir sonraki işlemcisi olan ve Pixel 9 ve 9 Pro’da da yer alması beklenen Tensor G4 ile piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu da muhtemelen Mayıs ayındaki geliştirici konferansında bir lansman olmayacağı anlamına gelebilir. Ayrıca Pixel Tablet 2 ile ilgili bazı haberler çıksa da  bu yılki Google I/O etkinliğinde bir lansman ihtimali şimdilik zayıf görünüyor.  

Muhtemelen sahnede yapay zekâ, yapay zekâ ve daha fazla yapay zekâ olacak

Google, ChatGPT’nin bir gecede elde ettiği başarıya önce duraklayarak ve ardından neyin tutacağını görmek için mümkün olduğunca çok üretken yapay zekâyı zorlayarak yanıt verdi. Artık Google’ın stratejisi hakkında daha iyi bir fikrimiz var. Şirket, chatbot’una ve Samsung’un Galaxy AI özelliklerine güç veren üretken Gemini modeline tamamen bağlı. Google’ın Apple ile iOS için üretken yapay zekâ özelliklerine yardım etme konusunda görüştüğü bildiriliyor.

Google’ın konferansta bu işbirliklerinden ve geliştiricilerin kullanımına sunduğu araçlardan bazılarından bahsetmesi olası. Apple anlaşması gerçekleşirse, daha fazlasını duymak için muhtemelen Apple’ın Haziran ayındaki WWDC geliştirici konferansına kadar bekleyeceğiz.

Aynı zamanda Google, yapay zekâyı daha fazla uygulama ve hizmetine getirmek için çalıştı. Bunların arasında, Google Asistan’ın yerini almak üzere geliştirilen ve temel modelle aynı adı taşıyan Gemini sohbet robotu da var. Yeni sohbet robotu, Asistan’ın şimdiye kadar yapabildiğinden daha fazla soruyu yanıtlayabiliyor. Yine de doğruluğu üzerinde çalışması gerekiyor ve “ışıkları kapat” gibi daha basit görevler için Asistan’a geri dönüyor. Google I/O’da, mevcut Google Asistan ve ev cihazlarına ne olacağı da dahil olmak üzere geçiş planı hakkında daha fazla şey duyabiliriz.

Bunun ötesinde, Google muhtemelen daha fazla yeni yapay zekâ özelliği açıklayacaktır. Gemini’nin daha yeni ve daha iyi bir versiyonu, Pixel 8 Pro için daha fazla cihaz içi yetenek ve diğer Android üreticilerinde daha geniş kullanılabilirlik görebiliriz.

Android 15 lansmanı gelir mi?

Google ilk Android 15 Beta sürümünü Nisan ayında piyasaya sürecek olsa da, birkaç özelliği Google I/O’da daha büyük bir şaşa ile duyurmak için gizli tutarsa şaşırmayız. Android 14 istisna olmak üzere Google’ın son birkaç yıldır izlediği strateji bu. Geçen yıl, açılış konuşması yapay zekâya o kadar odaklanmıştı ki, şirket yeni işletim sistemi hakkında konuşmak için neredeyse hiç zaman bulamadı. Google’ın muhtemelen yapay zekâya odaklanacağı ikinci yıl olduğu göz önüne alındığında, daha fazla konu için alan açarsa şaşırmayız.

Sonuç olarak, beklentiler oldukça yüksek olsa da Google I/O 2024, onuncu yıldönümünü kutlayan Google I/O 2014 kadar heyecan verici olmayabilir. O zamanlar şirket, tutarlı Materyal tasarım diliyle yeniden tasarlanan Android Lollipop’u, WearOS’un öncülü Android Wear’ı, Android TV’yi ve Android Auto’yu göstermişti. Bu yılki Google I/O, daha fazla yerde daha fazla üretken yapay zekâ anlamına gelse bile, Google’ın gelecek için neler planladığına dair bize bir fikir verecektir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir