Techinside Google News
Techinside Google News

GoPro’da işler hiç iyi gitmiyor

Hero4Session_Cluster_12.jpg_10667149_featureimage[1]

GoPro, uzun süre aksiyon kamerası alanında rakipsiz bir marka oldu. Doğa sporlarını sevenler kadar tatile çıkan aileler için de her türlü koşulda fotoğraf ve video kaydetmek için uygun bir alternatif olan GoPro kameraları 2015’e geldiğimizde, umut ettiği ilgiyi göremedi.

- Advertisement -

2015 satışları beklentilerin çok altında kalan GoPro, şimdi kara kara ne yapacağını düşünüyor çünkü bu düşüşün daha uzun zaman sürmesi tehlikesi bulunuyor.

2015’in dördüncü çeyreğinde 511 milyon dolar satış beklentisi içinde olan firmanın gerçekleşen satışı ise 435 milyon dolarda kaldı. 2015’in toplam satışı ise beklentilerin çok altında, 1,6 milyar dolarda kaldı. GoPro’nun beklentisi ise 2 milyar doların üzerinde satış geliriydi. Yani hedefler ile gerçekleşenler arasında yarım milyar dolara yakın bir açık bulunuyor.

Bu gelişmeler ışığında hisse senedi yatırımcıları arasında oluşan panikle beraber şirketin hisse değeri de %25 oranında düştü. Yani şirket, kısa sürede dörtte bir oranında değer kaybetti ve GoPro, bu kötü gidişat nedeniyle çalışanlarının da %7’sini işten çıkarmak zorunda kalacağını açıkladı.

GoPro’nun yaşadığı sorunların temelinde ise aksiyon kamerası piyasasında son dönemde yaşanan gelişmeler yatıyor. Öncelikle, fiyatı rakiplerine oranla yüksek olan GoPro artık alternatifsiz olmamasına rağmen fiyatlarını düşürmek konusunda isteksiz davrandığından, müşterilerini kaçırıyor. Üstelik Sony gibi güçlü rakipleri çok güçlü yazılımlara ve donanımlara sahip alternatif aksiyon kameraları ile hergün daha fazla beğeni kazanıyor. Öte yandan Çin’de ortaya çıkan ve GoPro kameralarını anımsatan tasarım ve özellikleriyle müşterilerin dikkatini çeken aksiyon kameraları, orijinal GoPro’nun üçte biri fiyat etiketiyle kolayca müşteri buluyor. Sadece 15 günlük bir tatil için yüzlerce dolarlık kamera ve yine yüzlerce dolarlık aksesuarlar almak istemeyen sıradan tatilciler de bu yeni ucuz, pratik ve aksesuar bile gerektirmeksizin çalışan kameralara yöneliyorlar.

Drone etkisi

4487469_0e38f62c[1]

ABD’de artan drone satışlarının da artık GoPro’ya fazla etkisi olmuyor. Sadece Noel döneminde 400 bin drone satın alan Amerikalılar artık drone’larına takmak için GoPro kamerası satın almak ve kamera ile drone arasındaki bağlantıları kurmak için karmaşık teknik detaylarla uğraşmak yerine, kendinden yüksek kaliteli kameralara sahip drone’ları tercih ediyor. Bu gerçeğin de farkında olan GoPro, kendi drone’larını üretmek için harekete geçti ancak drone piyasasında şimdiden çok güçlü rakipler bulunuyor.

Ayrıca, GoPro’nun 2015 satışları için büyük umut bağladığı kompakt Hero4 modelinin yeterince beğenilmemesi ve önceki modellere oranla büyük bir yeniliğinin olmaması, bu modelin yeterince satılmamasına neden oldu. Bu da, rakip baskısıyla düşen satışların daha da hızlanmasına neden oldu.

Bakalım GoPro 2016’da yaralarını sarabilecek mi yoksa bir zamanlar efsaneyken yaptığı küçük bir hatayla her şeyini kaybederek unutulup giden şirketler mezarlığında kendine uygun bir yer mi arayacak?

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Şahsen benim beklediğim bir şeydi abi. Hedef kitlesinin oldukça dar olması ve fiyatların da bu durumla ters orantılı bir şekilde yüksek olması bu sonucu doğurdu. İlk başlarda sporcular GoPro ile aradıklarını buldu ancak bu adamlar her 6 ayda bir ya da her sene yeni bir GoPro almıyorlar. Firma da sokaktaki kullanıcıya odaklı olmadığı için yeni müşteri yok ve işler sarpa sardı. Tabi bu arada elin oğlu da boş durmadı ve daha ucuz maliyetli yeni aksiyon kameraları çıktı, dronelar falan derken şemsiye yavaş yavaş GoPro’ya doğru ilerledi.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir