Techinside Google News
Techinside Google News

Güneş paneli çöplüğü sorununa yeni çözüm

Temiz enerji üretmeye çalışırken, güneş panelleri ömrünü tamamlayıp kullanım dışına çıktığında atık haline dönüşüyor. Hatta güneş paneli çöplüğü gibi bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Güneş paneli kullanımı her ne kadar atsa da bunların bir ömrü var ve daha verimli modeller sürekli olarak piyasaya çıkıyor. Temiz enerji üretmeye çalışırken, bu paneller ömrünü tamamlayıp kullanım dışına çıktığında atık haline dönüşüyor. Hatta güneş paneli çöplüğü gibi bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Bir güneş paneli alüminyum, cam, bakır ve silikondan oluşur. Alüminyum, cam ve bakır kolayca geri dönüştürülebilir, ancak bu dönüşümde silikon ne olacak?

Atılan güneş PV modüllerinden silikon malzemeyi geri kazanma süreci, Reiling GmbH & Co. KG ile birlikte Fraunhofer CSP’deki bir çalışma grubu tarafından geliştirildi ve Alman Federal Finansmanı tarafından desteklendi. Ortaya çıkan geri dönüşüm süreci, üretici ve menşe ne olursa olsun tüm kristal silikon güneş panelleri modüllerini geri dönüştürebilir.

Kristalizasyon, ticari ultra saf silikon eklenmeden yüzde 100 geri dönüştürülmüş silikon ile gerçekleştirilir ve levhalar daha sonra Fraunhofer ISE’nin PV-TEC’sinde PERC güneş pilleri halinde üretilir. Ortaya çıkan PERC güneş pilleri, yüzde 19,7’lik bir dönüşüm verimliliği sağlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir