Site icon TechInside

Hindistan Uzay Ajansı fırlatma görevini yapamadı

Hindistan Uzay Ajansı fırlatma

Hindistan Uzay Ajansı’nın uydu görevi fırlatma aracındaki teknik sorun nedeniyle başarısız oldu. Hindistan Uzay Ajansı’nın yörüngeye yeni bir Dünya gözlem uydusu fırlatma görevi, fırlatma aracının uçuşun üçüncü aşamasında teknik bir sorunla karşılaşması sonrasında başarısızlıkla sonuçlandı. Yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, uydunun yörüngeye yeni bir Dünya gözlem uydusu fırlatma görevinin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Hindistan Uzay Ajansı fırlatma ile rekabette yer edinmeye çalışıyor

EOS-09 Dünya gözlem uydusu, Pazar sabahı Güney Hindistan’daki Sriharikota Uzay Merkezi’nden PSLV-C61 fırlatma aracıyla fırlatıldı. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü Başkanı V. Narayanan: “Üçüncü aşamada … motor kutusunun hazne basıncında bir düşüş oldu ve görev tamamlanamadı” dedi.

1960’lardan bu yana uzay araştırmalarında faaliyet gösteren Hindistan, kendisi ve diğer ülkeler için uydular fırlattı ve 2014 yılında bunlardan birini Mars yörüngesine yerleştirmeyi başardı. 2019’da aya iniş girişiminin başarısız olmasının ardından Hindistan, bilim insanlarının donmuş su rezervleri barındırabileceğine inandıkları keşfedilmemiş topraklara doğru tarihi bir yolculukta 2023’te ayın güney kutbuna yakın bir yere uzay aracı indiren ilk ülke oldu. Görev, dünyanın en kalabalık ülkesi için teknolojik bir zafer olarak adlandırıldı.

Hindistan’la birlikte Çin ve ABD önemli bir uzay rekabeti sürdürüyor. Bu rekabette Hindistan da önemli bir yer edinmeye çalışıyor. Özellikle bu fırlatma da rekabette önemli bir rol oynayacaktı. Ancak teknik tarafta yaşanan sorun bu rekabette daha ileri gidilmesinde gecikmeye neden oldu.

Exit mobile version