Techinside Google News
Techinside Google News

Hindistan’ın ilk güneş sondası Güneş’i gözlemlemeye başladı

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Aditya-L1'in Güneş üzerindeki çeşitli fenomenleri inceleme görevine başladığını duyurdu.

Hindistan’ın uzay atılımı devam ediyor. Aditya-L1 uzay aracı, 6 Ocak’ta motor manevraları sonrasında Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki Güneş-Dünya Lagrange Noktası 1 (L1) etrafındaki yörüngeye girdi. Aditya-L1, Hindistan’ın ilk güneş gözlemevi olup, Güneş’i kesintisiz olarak görebileceği bu özel noktadaki hedef yörüngesine ulaştı.

Bu uzay aracı, Güneş, koronal ısınma, güneş rüzgârı, güneş patlamaları ve taçküre kütle atımları gibi çeşitli güneş fenomenlerini inceleyerek uzay iklimini ve Dünya’daki iklimi etkileyen faktörleri anlamak amacıyla görevlendirildi. Aditya-L1, Güneş’i Lagrange Noktası 1’den (L1) gözlemleyerek Dünya’nın atmosferinden ve manyetik alanından kaynaklanan parazitlerden kaçınacak.

- Advertisement -
Hindistan'ın ilk

Aditya-L1, Hindistan’ın Chandrayaan-3 adlı robot sondayı Ay’a indiren dördüncü ülke olarak geçen yıl 2 Eylül’de fırlatıldı. Uzay aracı, ISRO ve Hindistan’daki çeşitli araştırma enstitüleri tarafından yerli olarak geliştirilen yedi bilimsel aracı taşıyor. Bu araçlar arasında Güneş’in manyetik alanı, sıcaklığı, radyasyonu ve parçacıkları gibi faaliyetlerini ölçmek için tasarlanmış olan Visible Emission Line Coronagraph (VELC) öne çıkıyor.

Hindistan'ın ilk

Aditya-L1’in Güneş üzerindeki yapay tutulmaları oluşturacak olan VELC, aynı zamanda Güneş’in dış atmosferinin ya da koronasının gözlemlenmesine olanak tanıyacak. Diğer araçlar arasında Ultraviolet Imaging Telescope (UIT), Solar Low Energy X-ray Spectrometer (SoLEXS) ve High Energy L1 Orbiting X-ray Spectrometer (HEL1OS) bulunuyor. Bu araçlar, farklı dalga boylarındaki ışıkları ve X-ışınlarını ölçerek güneş patlamalarının sıcaklığı ve enerjisi hakkında bilgi sağlayacak.

ISRO, Aditya-L1’in UIT aracı tarafından çekilen Güneş’in çarpıcı görüntülerini paylaştı ve görüntülerin “çok yüksek kalitede” olduğunu belirtti. Ajans ayrıca, diğer araçların da başarılı bir şekilde çalıştığını ve yakında veri göndermeye başlayacaklarını duyurdu. Hindistan, Aditya-L1’den elde edilecek verilerin bilim camiası ve halkın kullanımına sunulacağını vurguluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir