Techinside Google News
Techinside Google News

Intel’den, chip darlığına karşı yeni üretim modeline yoğun yatırım

ABD'de 40 milyar dolar yatırımla iki üretim tesisi kuracak olan Intel, İsrailli Tower'ı satın alarak tedarik zinciri riskini azaltıyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, Intel’in iddialı yeniden yapılanma ve yatırım sürecini yönetiyor.

Chip endüstrisinin üretiminin talebi karşılayamaması ve tedarik zincirinin bozulması yeni yatırımların kapısını açarken Intel’in yeni yatırımları üretimin dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleşmesine olanak tanıyor. Intel’in eski liderlik günlerine dönmeye yönelik iddialı adımlarından biri, İsrailli chip üreticisi Tower Semiconductor’ı 5,4 milyar dolar ve borçları karşılığında satın alacağını açıklaması oldu. Tamamen nakit cinsinden gerçekleşecek olan satın alma kararının açıklanmasının ardından Tower hisselerinin ilk anda yüzde 50 yükselmesi gelecek ile ilgili olumlu beklentilerin göstergesi.

- Advertisement -

Satın alma açıklaması, Intel’in dünyanın en büyük chip üretim tesisini ABD’de kuracağını açıklamasının bir ay sonrasına denk geliyor. Her iki açıklama, Intel’in mikroişlemci tasarlayan firmalara chip sağlama konusunda daha kararlı olduğunun göstergesini oluşturuyor. Bu şekilde mobil cihaz işlemcileri trendini kaçıran Intel, yakaladığı yeni dinamikle piyasaya çok daha güçü dönebilir. Tower Semiconductor satın alması, Intel’in müşterilerinin özel talepleri doğrultusunda chip tasarlamasına ve üretmesine izin verecek. Intel bu şekilde yeni bir “döküm” işi kurmuş oluyor.

Pandemi sürecinde mikroişlemci pazarında krize dönüşen arz sıkıntısının üretimi aksatmasının ve özellikle otomotiv sektöründe durmalara neden olmasının ardından birçok şirket chip kullanımını garanti altına almayı daha fazla önemsiyor. Intel, mikroişlemci tasarımcılarına chip tedarik etmeye dayanan yeni modeli ile tam da bu noktayı hedefliyor.

Bu, Altına Hücum döneminde hücuma katılmak yerine kazma-kürek satan bir hırdavatçı kurmaya benziyor ve bu yönüyle sürdürülebilirlik anlamında çok daha değerli. ABD’de altın bulanlar ve bulamayanlar farklı kaderi paylaşırken bu hırdavatçılar ekosistemin vazgeçilmez parçası olarak -daha mütevazı da olsa- çok daha sürdürülebilir gelirler elde edebiliyorlardı. Intel, hitap ettiği alan itibariyle bu modeli çok daha yüksek getirili bir işe çevirebilir.

Intel, altın kadar değerli ve daha önemlisi talep edilen bir maden bulmuş olabilir. Pandeminin başlangıcında chip kullanıcısı firmalar, talebin düşeceği beklentisi ile siparişlerini geri çeker veya ertelerken, daha sonraki dönemde piyasa geri dönünce tedarik edememe sıkıntısı ile terbiye edildiler. Uzaktan çalışma ve eğitimin uzaktan verilmesinin bilgisayar, ağ ürünleri ve elektronik tarafında yarattığı talep kadar otomotiv sektöründen beyaz eşyaya kadar birçok sektörde artan chip ihtiyacı, şirketlerin tedarik zincirinin bu bölümüne hassasiyetinin artmasına ve tedarikte güvence arayışına neden oldu.

Intel’in var olan ve gelecekte edineceği müşterileri için küresel bir döküm işleri servisi ve üretim kapasitesi sunma konusundaki planlarına hız vermesi, şirketin IDM 2.0 stratejisine paralel bir gelişme oluşturuyor. IDM 2.0 stratejisi, Intel’in üretim kapasitesini artırması ile sektörlerin talebine göre global ayak izini büyütmesine ve teknoloji portföyünü genişletmesine dayanıyor. Intel CEO’su Pat Gelsinger, bunu yaparken var olan müşterileri ile sınırlı kalmayı düşünmüyor. Gelsinger, satın alma ile ilgili açıklamasında “geleccekte edinecekleri müştrerilere” ve “yarıiletkenler için öngörülemeyen talebe” işaret ediyor.

Satın alma sürecinin bir yıla yakın sürmesi beklenen Tel Aviv merkezli Tower Semiconductor, otomobiller ve mobil cihazlar ile sanayi, sağlık ve askeriye sektörleri için analog chip üretimi ile bu planın mükemmel bir açıklamasını oluşturuyor. İki şirketin yönetim kurulları tarafından onaylanan anlaşmanın rekabet otoritelerinden onay alması gerekiyor.

Israil’in çeşitli bölgelerinde, ABD’de ve Japonya’daki tesislerinde üretim yapan Tower’ın, yılda 2 milyon yonga plakası üretim kapasitesine sahip olduğu ve küresel pazarda yüzde 1 paya sahip olduğu tahmin ediliyor.  Bu göstergeler, konuyu Intel’in büyük oyunuyla kapatmayı zorunlu kılıyor.

Ocak 2022’de Ohio’da bulunan Columbus’ta 20 milyar dolarlık yatırımla dev bir üretim tesisi inşa projesini açıklayan Intel, bu tesisin inşaatına bu yıl başlamayı planlıyor. Buna ek olarak Arizona’da bir diğer 20 milyar dolarlık üretim tesisi inşaatı projesi bulunuyor. Bu resimde, İsrail şirketi Tower’a yapılan yatırım, yeni dönemde tedarik zinciri sorunlarının bir daha yaşanmaması için global bir chip üretim ekosistemi oluşturulacağı düşüncesini uyandırıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir