2006 yılından itibaren, ABD hükumetinin gizli yazışmalarını yayınlamaya başlayarak dünyada şok etkisi yaratan Wikileaks’in kurucusu gazeteci Julian Assange’ın İngiltere’deki Ekvador büyükelçiliğinin bir odasında 10 yıl süren sığınmacı/sürgün/mahkum hayatı bir süre önce son bulmuş ve Ekvador’a ABD yanlısı bir iktidarın gelmesiyle Assange İngiliz hükumetine teslim edilmişti.
Söz İngiliz hükumetinde
İngiliz mahkemesi tarafından yargılanan Assange için alt mahkemenin verdiği “ABD’ye teslim edilmesi, Assange’ın sağlık durumu için zararlı olacaktır,” yorumu İngiliz yüksek mahkemesi tarafından reddedildi ve Assange’ın ABD’ye teslimi için yasal bir engel olmadığı kararı verildi.
Ancak yine de Assange için ABD’ye teslim edilme durumu söz konusu olmayabilir zira son söz İngiliz hükumetinde olacak. İngiltere’nin ABD ile arasındaki “sessiz çekişmenin” zirvede olduğu bu dönemde Assange’ı ABD’ye teslim etmek istemeyebileceği yorumları da yapılıyor.
Assange’ın ABD’ye teslim edilmesi halinde ise İngiltere’de çok ciddi sokak eylemlerinin ortaya çıkmasından da endişe ediliyor. Dolayısıyla, Assange için hala umut var.