Techinside Google News
Techinside Google News

Karbon yakalama projesi yürüten 4 şirket

Yaşanabilir dünya için karbon yakalama projeleri büyük bir öneme sahip. Bu yazımızda karbon yakalama projeleri için çalışan 4 şirketi listeledik.

Daha yaşanabilir dünya için karbon yakalama projeleri büyük bir öneme sahip. Bu yazımızda karbon yakalama projeleri ile ekolojik denge için çalışan 4 şirketi ve projelerini listeledik.

Karbon yakalama projeleri

İklim değişikliği, dünyadaki yaşam için büyük bir tehdittir. Elektrik enerjisi üretimi yenilenebilir alternatiflerle artırılmasına rağmen, talebi karşılamak için doğal gaz ve fosil yakıtları halen kullanılıyor. Bu, iklim değişikliğine katkıda bulunan, atmosferdeki güneş enerjisini yakalayan ve dünyanın sıcaklığını arttıran zararlı karbondioksit (CO2) emisyonlarına neden oluyor.

- Advertisement -

Hükümetler ve şirketler, sürdürülebilirlik programlarına hızlı bir şekilde yatırım yapıyor. Karbondioksiti atmosferden ayıran ve esas olarak jeolojik oluşumlarda saklayan karbon yakalama ve depolama (CCS) üzerine çeşitli projeler geliştiriliyor.

Biyoenerji Karbon Yakalama ve Depolama

Bitkiler ve ağaçlar karbondioksiti emiyor, ancak enerjiye dönüştürüldüklerinde atmosfere geri gönderiyorlar. İngiliz enerji şirketi Drax, bunu engellemenin yollarını incelemek için bir Biyo-Enerji Karbon Yakalama ve Depolama (BECSS) pilot projesi başlattı. Avrupa’da türünün ilk örneği olan proje, karbon yakalamanın biyoenerji kaynaklarından etkililiğini takip etmeyi amaçlamaktadır. Şimdiye kadar Drax, üç güç santralini yağ yerine biyokütle tarafından beslenen biyokütle santraline dönüştürdü. Yıl sonunda dördüncü bir tesisi de dönüştürecek.

Allam Döngüsü ile Güç Üretimi

8 Rivers Capital, McDermott ve Exelon ortaklığı olan NET Power, geçtiğimiz ay Teksas’ta bulunan bir karbondioksit demonstrasyon santralini açtı. Tesis, karbondioksit ile beslenen, Toshiba’nın 50 MW’lık bir yakıcısı ile entegre edilmiştir. ‘Allam Döngüsü’ denilen bu yöntem ile atmosferdeki karbondioksit miktarı azaltılıyor.

Weyburn-Midale Karbondioksit İzleme ve Depolama Projesi

2000 yılında Kanada’daki Weyburn ve Midale adlı iki petrol sahasına karbondioksit enjeksiyonu yapmak üzere çalışmaya başladı. Karbon yakalama çözümlerinin potansiyelini araştırmak amacıyla uluslararası bir bilimsel iş birliği ile kuruldu. Her yıl Weyburn bölgesine yaklaşık 6.500 ton CO2 enjekte edilirken, Midale alanı 2.000 tonunu yakalıyor. Karbonu jeolojik formasyonlara (kayalara), enjekte ediyor.

Sınır Barajı Karbon Yakalama Projesi

Bu proje, 2014 yılında endişe verici emisyon seviyelerine çözüm bulabilmek için Kanadalı hizmet şirketi SaskPower tarafından başlatıldı. Proje, mevcut bir elektrik santralini dönüştürerek 120 MW (megavat) elektrik sağlayarak aynı zamanda yılda bir milyon ton karbondioksit azaltılabildi. Bu, 250.000 benzinli aracın yollardan çekilmesi ile eşdeğer.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir