Techinside Google News
Techinside Google News

Kılıçlar çekildi! Elon Musk, OpenAI ve CEO’su Altman’a dava açtı!

Elon Musk, OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a kâr amacı gütmeyen yapay zekâ misyonuna 'ihanet' nedeniyle dava açtı

Elon Musk, OpenAI ve şirketin kurucu ortakları Sam Altman ve Greg Brockman ve şirkete bağlı kuruluşlara dava açarak ChatGPT üreticilerinin, kâr amacı gütmeyen kuruluşun insanlığa fayda sağlayan yapay zekâ geliştirme misyonu yerine kâr peşinde koşarak orijinal sözleşme anlaşmalarını ihlal ettiklerini iddia etti.

OpenAI’nin kurucularından ve ilk destekçilerinden olan Musk, Altman ve Brockman’ın kendisini 2015 yılında Google’ın rekabetçi tehdidine kârşı koymaya odaklanan ve kâr amacı gütmeyen bir girişim olacağı vaadiyle OpenAI’nın kurulmasına ve finanse edilmesine yardımcı olmaya ikna ettiklerini iddia ediyor. Davanın iddiasına göre, kuruluş anlaşması OpenAI’nın teknolojisini kamuya “ücretsiz olarak” sunmasını gerektiriyordu.

- Advertisement -

Perşembe günü geç saatlerde San Francisco’da bir mahkemede açılan dava, dünyanın en değerli yapay zekâ girişimi olan OpenAI’nın, girişime yaklaşık 13 milyar dolar yatırım yapan dünyanın en değerli şirketi Microsoft ile ortaklık kurduktan sonra yapay zekâ araştırmalarını ticarileştirmeye odaklanan kâr amacı güden bir modele geçtiğini şu sözlerle söylüyor:

“Ancak gerçekte OpenAI, Inc. dünyanın en büyük teknoloji şirketinin kapalı kaynak kodlu fiili bir iştirakine dönüşmüştür: Microsoft. Yeni yönetim kurulu altında, insanlığın yararına değil, Microsoft’un kârını maksimize etmek için sadece bir AGI geliştirmekle kalmıyor, aslında bir AGI’yi rafine ediyor. Bu, Kuruluş Sözleşmesi’ne açık bir ihanettir.”

Dava, Musk’ın geçtiğimiz yıl OpenAI’nin önceliklerindeki değişimle ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından geldi. Yasal şikayete göre Musk, 2016’dan Eylül 2020’ye kadar kâr amacı gütmeyen kuruluşa 44 milyon doların üzerinde bağışta bulundu. Dava, Musk’ın ilk birkaç yıl boyunca OpenAI’ye en büyük katkıyı yapan kişi olduğunu da ekliyor. 2018’de OpenAI’nin yönetim kurulundan ayrılan Musk’a, girişimin kâr amacı güden kolunda bir hisse teklif edildiğini ancak ilkeli bir duruş sergilediği için bunu kabul etmediğini daha önce söylemişti.

Musk’ın sahibi olduğu sosyal ağ X, geçen yıl ChatGPT’ye rakip olan Grok‘u piyasaya sürdü. Altman ise geçmişte Musk’ın Microsoft ile yakın bağları da dahil olmak üzere bazı endişelerine değinmişti. Altman “Bu adamı severim. Ama bence bu konuda tamamen yanılıyor. Musk ne isterse söyleyebilir ama ben yaptığımız işten gurur duyuyorum ve dünyaya olumlu bir katkı yapacağımızı düşünüyorum,” diyordu.

OpenAI’nin 2022’nin sonlarında ChatGPT’yi piyasaya sürmesi bir yapay zekâ silahlanma yarışını ateşledi ve rakipler hala onun insan benzeri tepkilerini yakalamak için çabalıyor. Perşembe günü açılan dava, Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın yakın zamanda verdiği bir röportaja atıfta bulunarak Microsoft ve OpenAI arasında yakın bir uyum olduğunu iddia ediyor. Geçen yılın sonlarında OpenAI’de yaşanan dramatik liderlik değişiminin ortasında Nadella, “OpenAI yarın ortadan kalksa… tüm fikri mülkiyet hakları ve tüm kabiliyetleri bizde olmaya devam edecek. İnsanlar bizde, hesaplama bizde, veri bizde, her şey bizde. Onların altındayız, üstündeyiz, etrafındayız.” Dava bunu OpenAI’nin Microsoft’un çıkârlarına güçlü bir şekilde hizmet ettiğinin kanıtı olarak sunuyor.

Dava aynı zamanda Musk’ın AGI – zekâsı insanlardan daha yüksek olmasa da eşit olan bir yapay zekâ – oluşturduğunu iddia ettiği OpenAI’nin GPT-4’üne de odaklanıyor. OpenAI ve Microsoft’un, OpenAI’nin AGI yeteneklerinin insanlığa adanmış kalacağı konusunda anlaşmalarına rağmen GPT-4’ü uygunsuz bir şekilde lisansladıklarını iddia ediyor. Musk, bu dava yoluyla OpenAI’yi orijinal misyonuna bağlı kalmaya zorlamayı ve OpenAI yöneticileri ya da Microsoft gibi ortakların yararına kâr amacı gütmeyen kuruluş altında geliştirilen teknolojilerden para kazanmayı engellemeyi amaçlıyor.

Dava ayrıca mahkemeden GPT-4 gibi yapay zekâ sistemlerinin ve geliştirilmekte olan diğer gelişmiş modellerin lisans anlaşmalarının ötesine geçen yapay genel zekâ oluşturduğuna hükmetmesini talep ediyor. OpenAI’nin elini zorlayan ihtiyati tedbirlere ek olarak Musk, mahkemenin şu anda özel kazanç için faaliyet gösterdiğini tespit etmesi halinde, kamu yararına araştırmalarını finanse etmeyi amaçlayan bağışların muhasebesini ve potansiyel iadesini talep ediyor. Dava dilekçesinde şu ibareler ön plana çıkıyor:

“Bay Altman, önceki yönetim kurulunun tasarım gereği sahip olduğu benzer teknik uzmanlığa veya yapay zekâ yönetişimi konusunda önemli bir geçmişe sahip olmayan yeni bir Yönetim Kurulu seçti. Bir teknoloji CEO’su ve girişimci olan Bay D’Angelo, Bay Altman’ın dönüşünden sonra önceki yönetim kurulunda kalan tek üye oldu. Yeni Yönetim Kurulu, YZ etiği ve yönetişiminden ziyade kâr merkezli girişimler veya siyaset alanında daha fazla deneyime sahip üyelerden oluşuyor.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir