Techinside Google News
Techinside Google News

KOBİ sayısı 8 kat arttı

Babacan KOBİ’lere işaret etti, Eleman.net Türkiye’nin KOBİ Haritası’nı çıkardı: Ekonominin omurgasında inşaat, gıda, tekstil, imalat ve BT var.

Hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının ana gündem maddeleri arasında yer alan KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor.  Ekonominin temel aktörlerini oluşturması itibariyle hükümetin ekonomi politikaları arasında öncelikli bir yer edinen KOBİ’ler, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında sahnenin ana aktörü olmaya hazırlanıyor.

Hükümetin KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lere sağladığı KOBİ Destek Programı, bugün çok sayıda küçük ve orta büyüklükteki işletmenin temelini oluşturuyor.  Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında Uluslararası Ticaret Odası (ICC) işbirliğinde gerçekleştirmeyi planladığı dünyanın ilk KOBİ Forumu’nun da hükümetin ekonomide KOBİ önceliğinin altını çizen bir girişim olarak dikkat çekiyor.

- Advertisement -

Bu kapsamda; Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net tarafından 180 bini aşan KOBİ üzerinden gerçekleştirilen “Türkiye’nin KOBİ Haritası Araştırma Çalışması”na göre, Eleman.net’e kayıtlı KOBİ sayısında son 5 yılda yüzde 819’a varan bir artış yaşanıyor. Eleman.net verilerine göre 2014 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 15 artış yaşayan KOBİ’lerden sektörel olarak en büyük payı yüzde 8,17 ile inşaat alıyor.

Hemen ardından sırasıyla; yüzde 6,87 ile gıda, yüzde 6,61 ile tekstil, yüzde 5,11 ile imalat, yüzde 4,87 ile bilgisayar, internet ve BT teknolojileri geliyor. Öte yandan hükümetin girişimiyle, KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lere uygulanan KOBİ Destek Programı, KOBİ’lerin ekonomideki ağırlıkları destekleyen bir yaklaşım sunuyor. Geçtiğimiz yıl, 33 bin 500 kuruma 345 milyon TL destek sağlayan KOSGEB, 2014 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 19 bin KOBİ’ye 122 milyon TL’lik bir destek sağladı. Bu rakamın ayıl sonunda 345 milyon TL’yi aşması bekleniyor.

KOBİ’lerin, Türkiye genelinde illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul 46,1 ile en büyük payı alıyor. Ankara yüzde 9,92 ile 2’inci büyük payı alırken, İzmir 8,34 ile 3’üncü sırada yer alıyor. Ardından sırasıyla yüzde 4,18 ile Bursa, yüzde 3,73 ile Antalya, yüzde 2,46 ile Konya ve 2,32 ile Kocaeli geliyor.

Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre; KOBİ’lerde çalışan sayısı dağılımına baktığımızda ise yüzde 75,04 ile büyük bir çoğunluğun 11-25 arası çalışana sahip olduğu görülüyor. Çalışan sayısı arttıkça pastanın dilimleri de küçülüyor. 26- 50 arası çalışan sayısına sahip işletmeler yüzde 11,47’lik orana sahip bulunurken, 51-100 arası çalışana sahip işletmeler yüzde 4,15’lik payı alıyor.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin KOBİ’lerin sektörel sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Ünsal, örnek olarak inşaat sektörünü gösteriyor. Gıda, tekstil, imalat ile bilgisayar, internet ve BT teknolojilerinin, inşaatın ardından ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Ünsal, bu sektörel dağılımın yeni girişimciler için yol gösterici niteliğinde olacağını vurguluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir