Techinside Google News
Techinside Google News

Kontakt lensler karanlıkta bile görmeyi sağlıyor

Yeni geliştirilen kontakt lensler karanlıkta bile görme imkanı tanıyor. Bu görme işlemini kızılötesi ışık sayesinde yapıyor.
- Advertisement -

Özel kontakt lensler, karanlıkta bile kızılötesi ışığı görmenizi sağlayacak. Nanopartikül aşılanmış kontakt lensler, kızılötesi radyasyonu görünür ışığın farklı renklerine dönüştürebilir ve potansiyel olarak yeni bir gece görüşü biçimini mümkün kılabilir. Ayrıca pil gerektirmeyen yapısıyla sürekli kullanım imkanı sunuyor.

Kontakt lensler ile karanlıkta görüş

Kontakt lensler, insanların görünür ışık aralığının ötesini görmelerini, karanlıkta veya gözler kapalıyken bile kızılötesi ışık titreşimlerini yakalayabilmelerini sağladı. Kontakt lensler böylece benzeri görülmemiş bir deneyim sunuyor.

Lensler, kızılötesi radyasyonu emen ve dönüştüren tasarlanmış nano parçacıklar içerir. Özellikle 800 ila 1600 nanometrelik yakın kızılötesi dalga boyu aralığı kullanır. İnsan gözünün görebildiği mavi, yeşil ve kırmızı ışığa. Bu, gece görüş cihazlarının insanların karanlıkta görmesine yardımcı olmak için kullandığı numaranın aynısıdır. Ancak kontak lensler çok daha az ağırlığa sahiptir ve ek güç gerektirmez.

Texas A&M Üniversitesi’nde aynı nanopartikülleri (sodyum gadolinyum florür, iterbiyum ve erbiyum) gözlük camlarına uygulayarak ilgili araştırmalar yapan Peter Rentzepis: “Kontakt lensler, askeri personele hantal gece görüş gözlüklerinin veya dürbünlerinin sınırlamalarını aşan, gizli, eller serbest gece görüş yetenekleri sağlayacaktır” diyor. Lensler, böylece birçok kullanıcı için kolaylık sunabilir.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Yuqian Ma ve meslektaşları tarafından geliştirilen yeni giyilebilir cihazlar henüz detaylı gece görüşü sağlamıyor. Rentzepis, bunun sebebinin ortam kaynaklarından gelen düşük seviyelerdeki kızılötesi ışık yerine yalnızca “yüksek yoğunluklu, dar bantlı LED” ışık kaynaklarını alabilmeleri olduğunu söylüyor.

Araştırmaya dahil olmayan Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Mikhail Kats, “Bu cüretkar bir makale ama sadece kontakt lens kullanarak kızılötesi ışıkta kitap okuyamaz veya karanlık bir yolda ilerleyemezsiniz” diyor. Kats’in yorumları lensler hakkında belirsizlik yaratıyor.

Bunun yerine, insanlar ve fareler üzerinde yapılan testlerde, temaslar normalde görünmeyen bir kızılötesi ışık parıltısını Kats’in “büyük renkli bir görünür ışık lekesi” olması gerektiğini söylediği şeye dönüştürdü. Ancak bu lekelerin kullanımları vardı. Örneğin, Ma ve meslektaşları alfabenin harflerini kodlamak ve iletmek için farklı ışık parıltılarının frekansını, sayısını ve rengini değiştirdiler.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:15

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz