Techinside Google News
Techinside Google News

Kozmik ışınlar sayesinde 3 boyutlu bir kordinatlandırma artık mümkün

Kozmik ışın üzerine yapılan bir çalışmada bir binanın altında 3 boyutlu bir koordinatlandırma muPS ile derinlerde gezinmek mümkün oldu.

Kozmik ışın çarpışmalarının yarattığı atom altı parçacıklar üzerine yapılan bir çalışmada, Tokyo Üniversitesi’ndeki bilim adamları, bu yüksek enerjili parçacıkları, bir binanın altında derinlerde gezinmek için nasıl kullandıklarını gösterdiler.

Kozmik ışınlar tarafından üretiliyor

Türünün ilk örneği, Dünya atmosferindeki atomlara çarpan kozmik ışınların ürettiği yüksek enerjili parçacıklar olan muonlar sayesinde oldu. Muonlar, dakikada metrekare başına yaklaşık 10.000 muon sürekli bir sağanak halinde Dünya’ya “düşer” ve havada, suda veya kayada seyahat etmelerine bakılmaksızın aynı hızda hareket ederler. 

- Advertisement -

Bu nitelikler daha önce eski Mısır piramitlerinin derinliklerine ve  volkanların bağırsaklarına bakmak için kullanılıyordu . Şimdi, dünyada bir ilk olarak, bilim adamları yer altında gezinmek için müonları kullandılar . 

Tokyo Üniversitesi’nden Muographix’ten çalışma yazarı Profesör Hiroyuki Tanaka yaptığı açıklamada, “Kozmik ışın muonları Dünya’ya eşit olarak düşüyor ve hangi maddeden geçtiklerine bakılmaksızın her zaman aynı hızda hareket ediyor, kilometrelerce kayaya bile nüfuz ediyor” dedi .

 “Şimdi, müonları kullanarak, yer altında, iç mekanlarda ve su altında çalışan muometrik konumlandırma sistemi (muPS) adını verdiğimiz yeni bir GPS türü geliştirdik.”

Geleneksel GPS cihazları, trilaterasyon adı verilen bir süreçte Dünya üzerindeki belirli bir noktayı bulmak için uydulardan gelen verileri kullanır. Basitçe söylemek gerekirse, bir GPS cihazı, A uydusu, B uydusu vb. Bu yeni yöntem benzer bir prensip üzerinde çalışıyor ancak referans noktası olarak alçak Dünya yörüngesindeki uydular yerine müon algılayıcı sensörleri kullanıyor.

Araştırmacılar, bir kişinin bodrum katına bir alıcı detektörü götürdüğü sırada, bir binanın altıncı katına dört müon tespit eden referans istasyonunun yerleştirildiği bir deney gerçekleştirdiler. Kişi bodrumun koridorunda aşağı yukarı yürürken, hareketlerini nispeten iyi bir doğrulukla takip edebildi. 

Araştırmacılar bunların şu anda çok pahalı olduğunu söylese de, çip ölçekli atomik saatler (CSAC’ler) kullanılarak doğruluğun iyileştirilebileceği umulmaktadır. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir