Çinli bilim insanları, uzun menzilli lazer sistemlerini geliştirmek, lazer kristali uydu fırlatma görevlerinde kullanmak ve kızılötesi algılama teknolojilerini önemli ölçüde iyileştirmek için dünyanın en büyük baryum galyum selenit (BGSe) kristalini ürettiklerini iddia ettiler.
Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Hefei Fizik Bilimleri Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen sentetik kristalin çapı 60 milimetre (2,36 inç) olup lazer kristali uydu fırlatma projeleri için oldukça uygun olduğunu düşündüklerini belirttiler.
Lazer kristali uydu fırlatma görevlerinde kullanılacak
South China Morning Post’a göre, kısa dalga kızılötesi lazerleri orta ila uzak kızılötesi ışınlara verimli bir şekilde dönüştürüyor. Lazer kristali uydu fırlatma için ideal hale geliyor. Bu dalga boyları, atmosferde minimum kayıpla daha uzun mesafeler kat edebiliyor. Kristal, santimetrekare başına 550 MW’a kadar yoğun lazer enerjisine dayanabiliyor. Bu da şu anda kullanılan askeri sınıf malzemelerin çoğunun hasar eşiğinden yaklaşık 10 kat daha fazla.
Bu dayanıklılık, kristalin daha önce iç hasar nedeniyle başarısızlığa uğrayan ultra yüksek güçlü lazer uygulamaları için uygun olmasını sağlar. Örneğin, 1997’de ABD Donanması’nda yapılan ve lazer kristali uydu fırlatma ile bir uyduya çarpmaya çalışırken orta kızılötesi lazerin bileşenlerine zarar verdiği bir testte bu durum yaşanmıştır.
Fizikçi Wu Haixin liderliğindeki araştırma ekibi, Haziran ayında Sentetik Kristaller Dergisi’nde yayınlanan hakemli bir makalede: “Bu, bugüne kadar dünya çapında bildirilen en büyük örnek” diye yazdı.
Bu çığır açan buluş, on yıllık bir çabanın sonucudur. BGSe, ilk olarak 2010 yılında Çinli bilim insanları tarafından keşfedilmiş ve benzersiz özellikleriyle dünya çapındaki savunma araştırmacılarını etkilemiştir.
Araştırmacılar, Batılı laboratuvarların materyali büyük ölçekte çoğaltma girişimlerinin şimdiye kadar başarısız olduğunu söyledi. Böylesine büyük ve kararlı bir kristal üretmek son derece hassas bir işlemdir. İşlem, yüksek saflıktaki baryum, galyum ve selenyumun vakum koşulları altında kuvars tüplere kapatılmasıyla başlar. Bunlar, çift bölgeli bir fırında 1.020 santigrat dereceye (1.868 Fahrenheit) kadar ısıtılarak erimiş bir bölge oluşturulur. Bir ay boyunca, malzeme dikkatlice kontrol edilen bir ortamda soğudukça kristal yavaş yavaş oluşur.