Techinside Google News
Techinside Google News

Londra’nın ilk savunma teknolojileri hackathon etkinliği büyük ilgi çekti!

Katılımcıların 24 saatte spesifik sorunlara çözüm geliştirdikleri Hackathon formatındaki etkinlik, girişimcilerle savunma sanayini buluşturdu

Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık Ukrayna’ya yönelik bugüne kadarki en büyük askeri destek paketini açıkladı. Tasarı, Birleşik Krallık’ın bu mali yıl için toplam desteğini 3 milyar sterline çıkarıyor. Bu meblağ ABD’nin yakın zamanda taahhüt ettiği 50 milyar dolar kadar olmasa da yine de önemli. Söz konusu fonların çoğu geleneksel askeri donanıma harcanacak olsa da, geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen yeni bir teknoloji hackathon etkinliği Ukrayna’nın Rusya’ya karşı asimetrik savaş yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyordu.

Londra Savunma Teknolojileri Hackathon’u, İngiltere’nin teknoloji, risk sermayesi ve ulusal güvenlik alanlarındaki en parlak beyinlerinden bazılarını askeri bir ortamda bir araya getiren ilk etkinlikti. Amaç hem Ukrayna’ya yardımcı olacak fikirleri bir araya getirmek hem de hızlı tempolu sivil teknoloji dünyası ile ordunun çok farklı dünyası arasında çok daha gözenekli bir katman oluşturmaktı.

- Advertisement -

Etkinlik Skyral’dan Alex Fitzgerald ve Future Forces’tan Richard Pass tarafından düzenlendi ve ikiliye Honourable Artillery Company, Apollo Defense, Lambda Automata ve D3 VC gibi diğer ortak organizatörler de katıldı. NATO da hackathon etkinliğine özel bir fon ile katıldı. Etkinlik; savunma, ulusal güvenlik ve derin teknoloji alanlarında inovasyonu teşvik etmek için hem donanım hem de yazılım konusunda yetenekli geliştiricileri bir araya getirdi. Drone’lar ve savaş alanındaki uygulamaları, hem donanım hem de onları hedeflerine uçurmak için gereken elektronik sistemler ve karşı-drone sistemleri üzerinde önemli sunumlar da yapıldı.

Savaşın çoğu gözlemcisinin de belirttiği gibi, Rusya – Ukrayna savaşı önceki savaşlara kıyasla tamamen yeni bir boyut kazanmış durumda. Ukrayna’nın çok daha büyük bir saldırgan olan Rusya’ya karşı asimetrik yöntemlerle mücadele etmeye çalıştığı günümüzde insansız hava araçları ve elektronik karşı tedbirler günün konusu. Etkinliği düzenleyen Skyral’dan Alex Fitzgerald “Bu etkinliklere gelen üç grup insan var. İnşaatçılar, yatırımcılar ve askerler. Bence bu noktada herkes meslektaşlarını savunma teknolojisini inşa etmek ya da yatırım yapmak için bir seçenek olarak daha fazla düşünmeye ikna etmeye çalışıyor” diyor

Etkinliğin ilham kaynaklarından biri bu yılın Şubat ayında Kaliforniya, El Segundo’da düzenlenen savunma teknolojileri hackathonuydu. Fitzgerald, “Bence askeri teknolojiyle ilgili en önemli şey, onu kullanımı kolay ve inşa edilen bazı tüketici teknolojileri kadar güçlü hale getirmektir” diyor ve ekliyor: “Klasik bir söz vardır: ‘Snapchat’teki bir snap’te, çoğu modern askeri sistemde olduğundan daha fazla yapay zeka var.”

Etkinliğe Apollo Defense’i temsilen katılan Catarina Buchatskiy ise etkinliğin Hackathon formatında düzenlendiğini çünkü bunun daha fazla etkileşim yarattığını söylüyor. Buchatskiy “Savunma teknolojisi 10 yıl süren sözleşmelerden oluşan dev bir kara kutu gibi görünebilir ve inşa edilen teknolojiler genellikle halkın gözünden gizlenir. Bir hackathon’da ise fark yaratacak bir şey ortaya koymak için yalnızca 24 saatiniz vardır” diyor.

Peki NATO neden bir hackathon etkinliğini finanse ediyor?

NATO Yatırım Fonu ortağı Patrick Schneider-Sikorsky fonun “kolektif savunma güvenliği ve direncini güçlendiren” girişimleri desteklemek üzere kurulduğunu söylüyor ve “derin teknolojiye yatırım yapıyoruz, ancak fon Ukrayna’daki savaştan önce tasarlandı. Çatışma şu anda yatırım tezimizi büyük ölçüde etkiledi ve Avrupa’yı daha güvenli ve emniyetli hale getirebilecek savunma teknolojilerine yatırım yapmaya hevesliyiz” diyor.

Schneider-Sikorsky ayrıca “Savunma teknolojilerinin pek çok geliştirici için yeni olduğunu düşünüyorum. Oluşabilecek zorlukları anlamak ve son kullanıcılara erişmek onlar için o kadar da kolay değil. Normalde pek çok geliştiricinin savunma bakanlıklarındaki doğru kişilerle temasa geçmesi aylar, hatta yıllar alabilir ama pek çoğu bugün burada ve hemen erişebilir durumda. Umarım bu, işleri önemli ölçüde hızlandırır” diyor.

Londra’daki Hackathon, oldukça ilgi çekse de savunma teknolojilerinin kullanımı konusunda gerilimin arttığı bir döneme denk geldi. Örneğin Google kısa bir süre önce İsrail ile yapılan tartışmalı Project Nimbus sözleşmesi nedeniyle yaptıkları oturma eyleminin ardından 28 çalışanını işten çıkardı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir