Techinside Google News
Techinside Google News

Mastercard yılı değerlendirdi

Mastercard düzenlediği toplantıda hem Türkiye'deki tüketici harcamalarının son durumunu değerlendirdi hem de dijital dönüşüm projelerini paylaştı...

Yılın son ayı ile birlikte şirketler geçen yılı değerlendirmek üzere toplantılar düzenliyor. Bu şirketlerden biri de Mastercard oldu. Mastercard düzenlediği toplantıda hem Türkiye’deki tüketici harcamalarının son durumunu değerlendirdi hem de dijital dönüşüm projelerini paylaştı. 

Mastercard, tüketici harcamalarına değindi

Mastercard tarafından düzenlenen basın toplantısında Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan önemli açıklamalarda bulundu. 

- Advertisement -

Türkiye’nin yüzde 41’inin kredi kartı olduğuna dikkat çeken Çağlayan, tüketici harcamalarında, yaklaşık 2,3 trilyon TL’lik harcamaların yüzde 41’inin kartla gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Bu oran geçen seneye baktığımızda yüzde 38’di. 

Çağlayan sözlerine şöyle devam etti:

“Peki yüzde 41 iyi bir oran mıdır? Öncelikle, kart demek sadece kredi kartı demek değildir ve yüzde 41’inde kredi kartı olduğunu düşünürsek bu tarafa odaklanarak nakitsiz topluma erişemeyiz.
Banka kartına baktığımızda ise nüfusun yüzde 63’ünde banka kartı bulunduğunu görüyor. Ancak alışverişlere baktığımızda banka kartlarının yeterli kullanılmadığı görülüyor. Bu demek oluyor ki banka kartları alışverişte kullanılmaya başlanırsa nakitsiz topluma ulaşabiliriz”

Gelişmiş pazarlarda tüketici harcamalarının yüzde 55’ten fazlasının elektronik ödemelerle yapıldığının altını çizelim. Bunun için Türkiye’nin potansiyeline baktığımızda, 230 milyon kart mevcut ve her yıl ciddi oranda artıyor.  

Market ve restoranlarda nakit kullanımının yüksek olduğu açıklandı. Bu alanlarda kart kullanım oranı sadece yüzde 22. 

Çağlayan bu konuyla ilgili de şunları söyledi:

“Buradaki ödevimiz ağırlıklı nakit kullanımı olan alanları karta yani elektronik ödemelere dahil edebilmek. Bu dönüşüm için en uygun ürün gerek hızı gerek güvenliği ile temassız kartları. Biz Mastercard olarak 15 şehirde toplu taşımada temassız kart kullanımını başlatarak önemli adımı attık. Bunun için ciddi bir yatırım yaptık ve sonuçlara baktığımızda da memnun edici oranlar görüyoruz. Şu anda Türkiye’deki temassız işlemlerin yüzde 7’si ulaşımdan geliyor. Toplam temassız özelliğine sahip Mastercard kredi kartı oranı yüzde 61, banka kartı ise yüzde 32’i. Dolayısıyla, banka kartlarının POS’ta kullanımı arttıkça hem ulaşımda hem tüm alanlarda temassız oranları artacak”

İkinci önemli adımın POS cihazı olmayan mikro işletmeler olduğuna dikkat çeken Çağlayan, Soft POS uygulaması hakkında da bilgiler verdi. 

Soft POS nedir?

Çağlayan, Soft POS ile ilgili şunları söyledi:

“Bugün ticari işletmelerin yüzde 90’ında POS cihazı varken taksi şoförü, simit satıcısı, çiçekçi, elektrikçi, tesisatçı, kuru temizlemecilerin gibi mikro segmentin sadece yüzde 28’i POS’a sahip.

Bu segment POS cihazına erişemiyorsa da hemen hepsinin telefonu var. Mastercard olarak Android telefonların POS cihazı olarak kullanılmasına imkan veren Soft POS uygulamasını geliştirdik. Tüm mikro işletmeler ve KOBİ’ler için düşük maliyetli kart kabulü sağlayan uygulama ile NFC özellikli herhangi bir android cihaz, hiçbir ilave ekipman kullanmaksızın POS cihazına dönüşebiliyor.

Böylelikle tüketicilerin temassız kartlarını cep telefonuna dokundurarak ödeme yapmaları mümkün oluyor. Bu durum, kayıt dışı ekonomin azalmasına ve esnaf için nakit yönetiminin kolay ve güvenli hale gelmesine katkıda bulunuyor.

Türkiye‘de 1.5 milyon KOBİ ve milyonlarca mikro işletmenin yanında taksi şoförü, simit satıcısı, çiçekçi, elektrikçi, tesisatçı, kuru temizlemecilerin maliyetlerini düşürmekle kalmayacak aynı zamanda dijital ödeme kolaylığı sayesinde satışlarını da artıracak.
Bu uygulama ile market harcamalarının yüzde 5’inin Soft POS’a geçeceğini öngörüyoruz”

Mastercard düzenlenen toplantıda geleceğe yönelik açıklamalarda bulundu. Tüketicilerin yüzde 62’sinin sesle alışveriş yapmaya olumlu baktığımı söyleyen şirket, burada güvenlik endişesine de dikkat çekti. Bu endişeyi ortadan kaldırmak için Mastercard, yapay zekayı kullanıyor. 

Masterpass ve istegelsin iş birliği

Mastercard ve istegelsin yakın gelecekte tüketicilere sunulacak olan sesle alışveriş çözümü için bir araya geldi. Prototipinin paylaşıldığı bu çözüm hayata geçtiğinde tüketiciler istegelsin’den market alışverişlerini sesle yaparak ödemelerini de sesle tamamlayabilecekler. Bunun için uygulamayı açıp, istedikleri ürünleri söylemeleri yeterli olacak. Siparişleri tamamlandığında ise yine sesli olarak Mastercard logolu kartları ile ödemelerini tamamlayabilecekler.

Chat’leşerek ödeme dönemi

Mastercard ve Sefamerve, Masterpass ile chatleşerek ödeme çözümü için bir araya geldi.  Artık tüketiciler chat ekranından çıkmadan, siparişlerini verip ödemelerini tamamlayabilecekler. Bunun için Sefamerve’nin telefon numarasını adres defterlerine kaydedip, uygulamadan telefonu seçip, istedikleri ürünleri yazmaları yeterli olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir