Techinside Google News
Techinside Google News

Microsoft’un mobil cihaz yönetim stratejisi

Gerek Microsoft gerekse Apple için 27 Mart tarihi devrimsel bir nitelik taşıyor. Bu iki büyük rakip firma ezeli bir rekabet içindeyken modern dünyanın en önemli gelişmelerinden birisine rekaberliğe (coopetition: rekabet ederken, iş birliği yapmak) imza attılar. Peki, ne oldu? Microsoft Office uygulamalarını iPad için yayınladı.

Ancak Microsoft mobil dünya açısından devrimsel bu adımı ile yetinmeye niyetli değil. Windows Server & System Center alanlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Brad Anderson mobil cihaz yönetimi (MDM – mobile device management) alanında stratejik yol haritasına dair ipuçlarını paylaşıyor.

- Advertisement -

“Vizyonumuz müşterilerimizin sevdikleri cihazları kullanmaya devam ederken şirketlerinin güvenliğini korumalarını sağlamak” diyor Anderson. Bu kapsamdan Microsoft mobil dünya için 27 Martta duyurduğu Office sürümü dışında MDM için Enterprise Mobility Suite (EMS) tanıttı. Microsoft EMS ile BYOD (bring your own device – kendi cihazını kendin getir) için merkezi ve bütünsel bir yönetim çözümü sunuyor.

Anderson BYOD politikasına sahip işletmelerde kullanıcıların daha mutlu ve daha üretken olduklarının altını çiziyor yaptığı bir açıklamada. Kullanıcılar diledikleri cihazı tümüyle ve özgürce kullanırlarken işletmelerin sahip oldukları fikri ve mülki değerleri koruma altında tutması gerekiyor.

“İnanıyorum ki zamanla tüm cihaz ve işletim sistemi üreticileri mobil cihazların içinde kurumsal veriler için özel alanlar oluşturacaklar”

Microsoft bunu sağlamak için Active Directory servisini buluta taşıyor ve bu hizmet Azure Active Directory (ADD) olarak sunuluyor. Bu servis ile gerek kullanıcı yetkilerinin gerekse kurumsal verilerin yönetilmesi sağlanabiliyor. Anderson; “İnanıyorum ki zamanla tüm cihaz ve işletim sistemi üreticileri mobil cihazların içinde kurumsal veriler için özel alanlar oluşturacaklar” diyor ve ekliyor; “ve bu alanlar Azure Active Directory ile Intune gibi çözümler ile entegre olacaklar.”

Ancak önemli bir soru var; Bu servislerin lisanslama modellerinde nasıl bir yol izlenecek? Endişe etmenize gerek yok zira Microsoft bu sefer karmaşık lisanslama modelleri yerine çok daha basit bir strateji izliyor. Office 365‘de gördüğümüz üzere lisanslama cihaz başına değil kullanıcı başına sağlanıyor. Anderson bu yaklaşımı şöyle açıklıyor; “Artık cihazların sayısını dert edinmenize gerek yok çünkü cihaz başına değil sadece kullanıcı başına lisans ödemeniz gerek haliyle maliyetleriniz hiç bir zaman cihaz sayısına bağlı olarak yükselmeyecek.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir