Techinside Google News
Techinside Google News

Moleskine defterlerin dijital dönüşümü

Toplantı trafiği yoğun olanların uzun yıllardır elinden düşürmediği Moleskine defterler, geleneksel not alma alışkanlığıyla dijital dünyayı bir araya getiriyor.

Moleskine_EvernoteYazar Bruce Chatwin, seyahatleri esnasında yanında her daim küçük not defterleri taşırdı. Paris’teki bir kağıt dükkanından aldığı bu defterler ile dünyayı dolaştı 1987 tarihli The Songlines adlı kitabında bunlar için “carnets moleskins” ismini kullandı. Bu özel defterlerin artık üretilmediği için üzgün olduğunu da eserinde not düşen yazarın kitabı yaklaşık 10 yıl sonra İtalyan tasarımcı Maria Sebregondi tarafından okundu. New York Times’ta Claire Martin, bu sözleriyle başladığı yazısında kendi alanında en tanınmış markalardan biri olan Moleskine’in dijital dünyayla nasıl barıştığını aşağıdaki sözleriyle anlatmış.

Tasarımcı bu defterlerin Picasso, Van Gogh ve Ernest Hemingway tarafından da kullanıldığını öğrendi ve moleskine adını tescilleterek defterleri adeta yeniden diriltti. Günümüzde Moleskine not defterleri tablet ve akıllı telefonlar ile birlikte anılıyor.

- Advertisement -

Kendi mağazalarını açan marka kendi lisansını da aldı, belli temalara sahip farklı tasarımlarla gelen ürünler piyasaya sürdü. Öte yandan Adobe, FiftyThree, Evernote ve Livescribe gibi şirketler ile anlaşma imzalayarak Moleskine defterlerdeki her türlü içeriği dijital dünyaya taşımanın önünü açtı. Şirket kısa süre sonra LEGO‘dan dijital bir stratejisti bünyesine kattı ve kendileri için yabancı olan dünyada nasıl ilerleyeceklerinin şemasını çizdi.

Bu planlama ile birlikte Evernote işbirliği başladı, FiftyThree adlı bir başka teknoloji şirketiyle de anlaşılarak Paper uygulamasıyla çizim ve yazıların gerçek defterlere aktarılabilmesi sağlandı. Geçtiğimiz yıl Livescribe ortaklığına imza atan Moleskine, akıllı kalem teknolojisi sayesinde gerçek deftere yazılanların anında dijital platforma taşınmasını da olanaklı hale getirdi.

Moleskine şu günlerde 250 çalışana ve New York, Şangay, Hong Kong ve Cologne (Almanya)’da ek ofislere sahip. 2014 yılındaki satışları da neredeyse 104 milyon dolar civarında.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir