Techinside Google News
Techinside Google News

İş mülakatında başarı garantili 5 sihirli kelime

Mülakat soruları gözünüzü korkutmasın. Bu 5 sihirli kelimeyi kullandığınızda, kendinizi çok daha güçlü bir biçimde ifade edeceksiniz.

Yeni bir iş bulma heyecanı ne kadar keyifliyse, o iş için yanıtlanması gereken mülakat soruları da o kadar endişe vericidir. Her ne kadar klişe sorulara verilebilecek akılcı yanıtlar artık internetin dört bir yanını sardıysa da, kendinizi anlatmak zorunda kaldığınızda kullanacağınız kelimeleri iyi seçmeniz gerekir.

Sahip olduğunuz becerilere, sonuç odaklı olmanıza, çalışkanlığınıza ve iş disiplininize güveniyor olabilirsiniz. Ancak bu ifadeler sizi ilk defa gören ve sadece 15 dakikasını ayıracak olan karşınızdaki İK yöneticisine tek başına pek anlam ifade etmiyor. Bunun yerine Geoffrey James’in kaleme aldığı şu beş sözcüğü ve her birinin arkasında yatan felsefeyi benimsemenizde fayda var:

- Advertisement -

1. Sorumluluk – “Bunu yapmak benim sorumluluğumdaydı…”

Yöneticiler, işi tamamlamak için sorumluluk üstlenebilen çalışanları almayı tercih eder. İşten kaytaran, gelen görevi başkasına yüklemeye çalışan veya işi yöneticisinden bekleyen personel iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Bir hedefe ulaşırken üstlendiğiniz sorumluluğu belirtip, bu sorumlulukla neler yaptığınızı detaylandırdığınızda karşınızdaki İK yetkilisi sizin güvenilir, çalışkan ve özenli olduğunuzu anlayacaktır.

2. İnisiyatif – “İnisiyatif alarak şunu yaptım…”

Sürekli birilerinin size ne yapmanız gerektiğini söylemesini mi bekliyorsunuz? İş görüşmelerinde bu yönünüz pek de işe yaramayacaktır. Yöneticiler sürekli komut bekleyen personel yerine, zamanını verimli kullanan ve emir-komuta zinciriyle vakit kaybetmeyen girişken çalışanlar ister. Bir işi tamamlamak için inisiyatif almaktan çekinmediğinizi örneklerle anlatırsanız, mülakatı yapan kişiye kendi motivasyonunuz için dışa bağımlı olmadığınızı, özgüveninizi ve çalışmaya hazır olduğunuzu gösterirsiniz.

3. Sonuç – “Yaptıklarımın sonucu olarak…”

İş demek sonuç demektir. Mülakat soruları karşısında bahsedeceğiniz tüm çalışmalarınızı, o aktivitenin şirket ve ekibiniz üzerindeki olumlu etkisini de tasvir ederek anlatın. Sadece yapılan işi değil, o işin sonucunu da anlattığınızda her işletmenin temel kuralını çözdüğünüzü ve gerçekte neyin önemli olduğunu fark ettiğinizi gösterirsiniz. Sonuçta, İK yöneticisinin “Bu aday gerçekten sonuç alacaktır” demesini istersiniz.

4. Ölçülebilir veriler – “Proje sonrası satışlarımız şu kadar arttı…”

Burada doğrudan ölçülebilir sözcüğü yerine, ölçülebilir veriler paylaşmanız gerekiyor. İş iletişiminde veriye dayalı beyanlar her zaman soyut genellemelerin önüne geçer. Mülakatı yapan kişiye güven telkin etmek için mümkün olduğunca belirgin ve ölçülebilir ifadeler kullanın. “Son çalıştığım şirkette çok fazla satış yaptım” demek yerine, “Satışları üç ayda yüzde 20 artırdım” demeyi tercih edin.

5. Örneğin – “Örneğin ben bu konuda şöyle aksiyon aldım…”

“Örneğin” sözcüğü her türlü mülakattaki en güçlü silahınız olacaktır çünkü farazi bir konuşmayı doğrudan yaşanmış olaylarla pekiştirmenizi sağlar. İspatı mümkün olmayacak söylemleriniz, örnekler aracılığıyla gerçeğe dönüşür. Özellikle mülakat sorularını yanıtlarken, “örneğin” kelimesiyle başlayan cümleler sizi birkaç adım öne çıkaracaktır.

“En güçlü yönünüz nedir?” gibi bir soru geldiğinde, “Sonuç odaklıyım. Örneğin çalıştığımız bir projede sıkışık bir teslim tarihiyle karşı karşıya geldiğimizde, inisiyatif alarak…” yanıtı sizi başarıya ulaştıracaktır.

Kısacası, mülakat soruları için yanıt ararken, kendinizi övmek ile yaptıklarınızı anlatmak arasındaki ince çizgiyi fark etmeniz gerekiyor. Becerilerinizi kuru cümlelerle aktarmak yerine, gerçek olaylar ve veriler üzerinden anlatırsanız, “Masanız hazır, Pazartesi bekliyoruz” yanıtını almanız kolaylaşacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir