Techinside Google News
Techinside Google News

Musk’ın yapay zeka aracı Grok para kazanmanıza yardımcı olabilir mi?

Musk kısa süre önce Grok yapay zekâ botunun kaynak kodunu yayınlarken, bunun sektöre nasıl katkı sağlayacağı tartışılıyor

Teknoloji ilerledikçe yapay zekâ (YZ) etiği de giderek daha fazla tartışılır hale geldi. Sıradan tüketicilerin ve diğer bireylerin bu yeni teknolojilerin kapsamını ve çalışma şeklinin daha iyi anlayabilmeleri için, bu şirketlerin nasıl çalıştıklarını halka açıklamaları gerekip gerekmediği tartışmalı bir konu. Kısa bir süre önce bu konuda bir hamle yapan Elon Musk, yapay zekâlı sohbet robotu Grok’un kaynak kodunu tümüyle yayınladı. Şimdi ise bu kaynak kodunun nasıl kullanılabileceği tartışılıyor.

Grok, Musk’ın 2023 yılında kurduğu yapay zekâ şirketi xAI’ye ait ve Microsoft’un çoğunluk hissesine sahip olduğu OpenAI şirketine rakip. xAI, yasal sınırlar içinde kalarak insanlara yardımcı olmak için yapay zekâ araçlarının değerine inandıklarını daha önce çeşitli defalar açıklamıştı. Bununla birlikte Musk, yapay zekâyı dünyaya potansiyel zararları nedeniyle eleştiriyor. Buna bir de 2024 yılının Mart ayında OpenAI’ye açtığı dava eklendiğinde, Musk’ın xAI’nin Grok ile birlikte bir YZ şirketinin nasıl çalışması gerektiğine dair bir temel oluşturmasını istediği anlaşılıyor: kamuya fayda sağlamak ve şeffaflığı korumak. Güvenlik, riskler, kırılganlık ve istismar edilebilirlik YZ ile ilgili önemli endişe alanları olsa da, Grok’un açık kaynak kullanımı aynı zamanda kullanıcılara para kazanma fırsatı da sunuyor.

- Advertisement -

Grok modelinin açık kaynaklı olması, son kullanıcı ve KOBİ’lerin de tıpkı teknoloji girişimleri ve bağımsız geliştiriciler gibi kendi hedeflerine ulaşmak için bu modeli kullanmasına olanak tanıyor. Üstelik Grok, tescilli bir yapay zekâ modeli geliştirmekten hem daha ucuz hem de daha az zaman alıcı. Şimdi yayınlanan kaynak kodu sayesinde tüm kullanıcılar, yüksek bir ön yatırım yapmadan yeni ürünler ve hizmetler geliştirmek veya mevcut olanları iyileştirmek için Grok’tan yararlanabilecek. Açık kaynak kullanımı ayrıca daha fazla insanın program ve genel olarak yapay zekânın potansiyeli hakkında bilgi edinmesini sağlayacak.

Bu genişleme ve açık kaynak kod yayınlamanın olumlu yanından bahsedecek olursak, çok yakın gelecekte yapay zekâdan finansal bir fırsat olarak yararlanmanın şüphesiz daha fazla yolu olacaktır. Örneğin YZ uygulamaları “akıllı” buzdolaplarında ve kapı zili kamera sistemleri gibi ev güvenlik ürünlerinde çoktan yerini aldı. Her ikisi de yerleşik ürünler olmasına rağmen, YZ kullanımı üreticilerin yanı sıra birlikte çalışan yazılım geliştiricilere de fayda sağladı. Geniş uygulama alanlarıyla, geliştiriciler yapay zekâyı çeşitli farklı kârlı alanlarda kullanabilecek gibi görünüyor.

Buna karşın, gerek kaynak kodu yayınlanan Grok gerekse de ChatGPT, Gemini ve diğerleri hala yapay zekânın başlangıç adımları olmasa da ilk düz koşuları gibi. Bu araçlarda hala çokça hata, güvenlik zafiyeti ve halüsinasyon mevcut. Üstelik telif hakkı ihlali gibi pek çok tartışmalı konu da mevcut. Dolayısıyla YZ modülü geliştirirken dikkatli olmakta ve önce sınırlı test gruplarıyla denemeler yapmakta fayda var. Zira bu araçlardan gelir elde etmek isteyenler günün sonunda “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olma” riskiyle de karşı karşıyalar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir