Techinside Google News
Techinside Google News

Nesnelerin internetinde güvenlik tehditleri neler olacak?

Nesnelerin interneti kuşkusuz pek çok fayda sağlayacak. Ancak aynı zamanda tüm dikkatleri yaşam ortamlarına çeken bu yenilik, güvenlik noktasında da pek çok mağduriyet yaratabilecek potansiyelde. Bu bakımdan teknoloji dünyasının son dönemlerdeki en büyük sorularından bir tanesi de nesnelerin internetinde güvenliğin nasıl sağlanacağı.

IDC tarafından yapılan araştırmalarda bu konuda detaylı bilgiler sunulurken, özellikle araştırma direktörü olarak firmada çalışan Duncan Brown, son araştırmasında yeni teknolojiye yönelik önemli uyarılar yaptı. Ampullerden nükleer güç istasyonlarına kadar her şeyin nesnelerin interneti kapsamında olduğunu söyleyen Duncan, internete bir şey bağladığınızda hemen devre dışı bırakılabilme riskinin olduğunu ve aynı zamanda bunun hedef olarak görüldüğünü belirtiyor.

- Advertisement -

Nesnelerin İnternetinde Nüfus Artıyor!

Şu anda Türkiye’de çok fazla tanık olmasak da internete bağlı olan şeylerin sayısı dünya genelinde oldukça fazla. Araştırmalara göre her gün beş milyondan fazla yeni cihaz eklenen nesnelerin internetinde 2016’nın 6.4 milyar cihaz ile geride bırakıldığı belirtiliyor. Üstelik bu sayı, 2020’ye kadar en düşük ihtimalle 20 milyara çıkacak. Fakat böylesine büyük bir zincirde yeni riskler de beraberinde gelecek ve geldi.

Tüketiciler için sadece mahremiyet noktasında dahi ciddi tehlikeler var. Cihazlar kişilerin günlük hayatlarıyla ilgili sürekli veri kaydedecek. İşin kurumsal ayağında ise yeni cihazların her biri, bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği ve gerçek hasar yaratacağı kontrol sistemlerine erişime izin verecek kapasitede. Bu nedenle de nesnelerin interneti yeni bir dönem başlattığı gibi aynı etki güvenlik bölümünde de yaşanacak.

Nesnelerin İnternetindeki Potansiyel Tehlikeler Neler?

Veri hırsızlığı IoT için en büyük güvenlik endişesi olmayı sürdürüyor. Fakat tehlikeler sadece veri hırsızlığı ile sınırlı kalmayacak ve yeni, çok farklı tehditler de görülecek. Sahte algılayıcılar, sistemlerin tamamen çökmesine neden olacak donanımsal saldırılar, tehlikelerden sadece bazıları.

Yeniden IDC’nin raporuna dönülecek olursa, güvenlik noktasında şu anda temel düzeyde olduğu özellikle vurgulanıyor. Özelikle nesnelerin internetinde güvenlik için 5 yıllık bir sürenin öngörülmesi bu süre içerisinde tehlikeler açık olunacağının da en önemli göstergesi. Bu açıdan 5 yıllık geçiş süresinde minimum zararla çıkılması, güvenlik noktasında oldukça umut verici.  

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir