Site icon TechInside

Online doktorlar hizmete başladı

Doctor working on a laptopOnline hizmetlerin çok pratik ve popüler olduğunu kimse inkar edemez. Online yemek siparişi vermek, online kıyafet, ev eşyası, elektronik alışverişi yapmak artık günlük hayatın bir parçası…

Şimdi bu hizmetlere bir yenisi daha eklenmiş görünüyor. Doktor hizmetleri… Özellikle ABD’de, vatandaşlar basit hastalıkların teşhisi ve ilaç yazdırmak amacıyla, evlerinden çıkıp hastanelere gitmek yerine online muayene seçeneğini tercih etmeye başladı.

Pekçok hastane, basit bir grip, nezle, sinüzit, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar nedeniyle zaten halsiz ve yorgunken bir de hastanelere kadar taşınmak istemeyen hastalar için Skype gibi servisler üzerinden, online muayene servisini başlattı.

Hastalar, kredi kartı numarasını girdikten sonra açılan Skype penceresinde sorunuyla ilgili bir doktorla yüz yüze konuşarak, rahatsızlığının detaylarını anlatıyor. Eğer vücutta fiziki bazı belirtiler varsa, bu belirtileri de kamerada gösteriyor. Örneğin, deride beliren kızarıklıklar, yemek alerjisine işaret edebiliyor. Doktor hastanın anlattıklarını ve kamerada gördüklerini değerlendirerek, hastanın hastaneye gelmesi gerektiğine veya evde dinlenip ilacını alması gerektiğine karar verebiliyor.

Örneğin, basit bir burun akıntısı, hafif ateş, halsizlik, yutkunmada zorluklar, nezle veya gribi teşhis etmek için yeterli oluyor. Doktor hastaya reçetesini yazıp e-posta ile gönderiyor. Elbette sosyal güvenik numarasına da ilgili reçete işleniyor. Ardından hasta, yine online hizmet veren eczane servisinden, reçetesinin evine ulaştırılmasını istiyor. Böylece, hafif bir ateş ve biraz kırgınlıkla başlayan nezle veya grip, bir de hastana hastane dolaşıp eczane peşinde koşarken daha da büyümüyor. Hastalar, basit hastalıkları evlerinde yatıp ilaçlarını alarak hızlıca atlatabiliyorlar.

Bu yeni servis, elbette, mobil cihazlardaki sensörlerin zenginleşmesiyle daha da sağlıklı hale gelecek gibi görünüyor. Hastanın kalp ritmini, gerçek vücut ısısını, terleme oranını, nefes alış veriş sıklığını ve şiddetini ölçecek basit sensörler, hattın diğer ucundaki doktora hasta hakkında çok daha kesin bulgular iletecek. Böylece kaçınılmaz olarak, doktor muayenelerinin bir kısmı, online olarak gerçekleşecek. Bu yeni imkan, hastanalerdeki yoğunluğu azaltırken, doktor hizmetlerinin maliyetini de düşürecek zira, hastanaler, sağlık sektöründeki kurumlar, sadece online muayene yapacak doktorları, evden veya kendi muayenehanesinden çalışabilecek şekilde istihdam edebilecekler.

Bu hizmet artık ABD’de yaygınlaşıyor. Philadelphia’da Jefferson Universitesi Hastanesi’de hastalar, kulak-burun-boğaz, iç hastalıklar ve üroloji servisilerindeki doktorlarla online görüşebiliyorlar. Bu muayeneler içinse 40-50 dolarlık ücretler ödüyorlar. Bu rakamın ABD’deki fiziksel muayene ücretlerinin çok altında olduğunu da belirtelim.

Aynı şekilde, bazı psikologların da online seanslar düzenleyerek, hastalarını evlerinden çıkmadan dinledikleri biliniyor. Hatta bu sayede, psikologlar hastalarını dünyanın her yerinden dinleyerek, destek verebiliyorlar. Yurt dışında giderek yaygınlaşmaya başladığı görülen bu hizmetlerin ilk örneklerini Türkiye’de de görmemiz çok uzun zaman almayacaktır. Karşılaşınca, şaşırmayalım. Pek çok hastanenin, hastaları kendine çekmek için online muayene hizmetini başlatmak için yarışa girebileceğini gözden kaçırmamak gerekiyor.

Exit mobile version