Techinside Google News
Techinside Google News

OpenAI hakkında yeni bir iddia!

OpenAI gizlilik sözleşmesi, çalışanların şirketle ilgili eleştirilerde bulunmasını engelliyor iddialarını gündeme getirdi. OpenAI iddiaları yalanladı.
- Advertisement -

OpenAI çalışanlarını gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda bırakarak şirketlerini eleştirmelerini engelliyor. Sam Altman yönetimindeki şirket çalışanlarının özsermayeyi korumak için imzalamaya zorlandığı kısıtlayıcı gizlilik sözleşmesinin (NDA) perdesini kaldıran haber büyük eleştiri topladı.

OpenAI gizlilik sözleşmesi detayları

Vox’tan Kelsey Piper yasal belgeler hakkında: Bunun çok açık bir nedeni olduğu ortaya çıktı. Eski OpenAI çalışanlarının tabi olduğu ifşa etmeme ve aşağılamama hükümlerini içeren son derece kısıtlayıcı işten çıkarma sözleşmesinin olduğunu gördüm. Hayatlarının geri kalanı boyunca eski işverenlerini eleştirmeleri yasaklanıyor. NDA’nın var olduğunu kabul etmek bile onun ihlali. Ayrılan bir çalışan belgeyi imzalamayı reddederse veya bunu ihlal ederse, şirkette geçirdiği süre boyunca kazandığı ve muhtemelen milyonlarca dolar değerindeki kazanılmış sermayenin tamamını kaybedebilir. AGI zamanında sorumlu davranacağına dair güvenini kaybettiği için” OpenAI’yi bıraktığını belirten eski bir çalışan olan Daniel Kokotajlo,  muhtemelen çok büyük bir miktara dönüşecek olan miktardan vazgeçmek zorunda kaldığını kamuoyuna doğruladı” ifadelerini yazdı.

Aslında gizlilik sözleşmesinin ne kadar berbat olduğu sektörünüze ve çalışanların haklarına bakış açınıza bağlı. Ancak kesin olan şey, OpenAI’nin adındaki “açık” kavramının yanı sıra gelişmiş yapay zekanın sorumlu ve şeffaf gelişimi olarak çerçevelediği söylemin büyük bir kısmının doğrudan karşısına çıktığı. OpenAI, Vox’un  Kokotajlo’nun ayrılırken eşitlikten vazgeçmek zorunda kalacağına dair söyledikleriyle çelişen hikayesini yayınlamasının ardından bir yalanlama yayınladı.

Açıklamada, “Hiçbir mevcut veya eski çalışanın kazanılmış özsermayesini hiçbir zaman iptal etmedik ve eğer insanlar ayrılırken bir ibra veya aşağılamama anlaşması imzalamazlarsa iptal etmeyeceğiz” denildi. Vox bunun bir politika değişikliği olup olmadığını sorduğunda OpenAI yalnızca ifadenin “gerçeği yansıttığı” yanıtını verdi. Yapay zekanın gelişiminin, dürtüsel ve kar amacı güden şirketler tarafından ilerletilmek yerine üniversiteler tarafından yönlendirildiği ve kamu tarafından finanse edildiği bir dünya hayal etmek mümkün. Ancak geldiğimiz zaman çizelgesi bu değil ve bu gerçekliğin yapay zeka araştırmasının sonucunu nasıl etkilediğini herkes tahmin edebilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:01

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz