Techinside Google News
Techinside Google News

Oracle bulut merkezi ile Endonezya’ya açılıyor

Oracle bulut merkezi ile farklı kıtalardaki hizmetini yaygınlaştırıyor. Bunun için Oracle Endonezya'yı seçti.
- Advertisement -

Oracle, DayOne Veri Merkezleri’nden veri merkezi alanı kiralayarak Endonezya’ya açılmaya hazırlanıyor. Bu hamle, Oracle’ın ülkedeki ilk bulut hizmetleri operasyonunu oluşturacak ve en büyük müşterisi ByteDance olan bölgesel bir oyuncuyla ilişkilerini derinleştirecek.

Singapur merkezli DayOne, Çinli veri merkezi şirketi GDS Holdings’in yan kuruluşudur. Uluslararası müşterilere hizmet veren şirkette, TikTok sahibi ByteDance en büyük müşterisi ve Oracle da onu takip ediyor.

Oracle, Endonezya’nın Batam adasında bulunan Nongsa Dijital Park’taki veri merkezi alanlarını devralacak. Park, serbest ticaret bölgesi statüsü ve Singapur ile Malezya’ya yakınlığı nedeniyle halihazırda bir teknoloji merkezi konumunda. Anlaşmaya yakın kaynaklara göre, Oracle’ın kiralamayı planladığı alanlar en az 120 MW kapasiteyi destekleyebilir. Bu ölçek, büyük bir yatırım anlamına geliyor; bu büyüklükteki tesislerin inşası, konuma, ekipmana ve kullanım amacına bağlı olarak genellikle 1 milyar ABD dolarının üzerinde bir maliyet gerektiriyor.

Oracle bulut merkezi operasyonu genişliyor

Oracle’ın DayOne tesislerindeki tek kiracı olacağı kaynaklar tarafından belirtildi. Her iki şirket de yorum taleplerine yanıt vermedi. Oracle, Singapur’da halihazırda iki bulut veri merkezi işletiyor ve Malezya’da bir tane daha inşa ediyor. Bu yılın başlarında Singapur’da bir Yapay Zeka Mükemmeliyet Merkezi kuran şirket, 2027 yılına kadar 10.000 kişiyi dijital beceriler konusunda eğitmeyi planladığını açıkladı.

DayOne’ın Çin merkezli GDS Holdings ile bağlantısı aktif durumda ve GDS, yan kuruluşta hisse sahibi olmaya devam ediyor. Araştırma şirketi SemiAnalysis’e göre ByteDance, DayOne’ın en büyük müşterisi olarak hakimiyetini sürdürüyor.

Batam anlaşması, ABD’li teknoloji şirketlerinin artan yapay zeka altyapısı ihtiyaçlarını desteklemek için Asya’daki varlıklarını artırmasıyla birlikte geldi. Meta ve Google, Singapur ve Malezya gibi daha gelişmiş ağlara sahip ülkelere yatırımlarına odaklandı. Salesforce yakın zamanda Singapur’a 1 milyar ABD doları tutarında bir taahhütte bulunduğunu duyurdu ve Oracle geçen yıl Malezya’da bulut altyapısı için 6,5 milyar ABD doları taahhüt etti.

Bu hamle aynı zamanda Oracle’ın OpenAI ile daha geniş kapsamlı çalışmalarıyla da bağlantılı. Yapay zeka firması, Oracle ve SoftBank gibi ortakların da desteklediği, ABD ve yurt dışında yapay zeka odaklı veri merkezleri kurmayı amaçlayan 500 milyar ABD doları değerindeki Stargate girişimi kapsamında Oracle’dan büyük miktarda bilgi işlem gücü kiralıyor.

Danışmanlık firması Bain, küresel yapay zeka ürünleri ve hizmetleri pazarının 2027 yılına kadar 1 trilyon ABD dolarına yaklaşmasını bekliyor. Bu beklenti, özellikle bulut talebinin ve yapay zeka kullanımının hızla arttığı Asya’da, daha fazla teknoloji şirketini altyapılarını ölçeklendirmeye itiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz