Techinside Google News
Techinside Google News

Plastik aynalar güneş enerjisi maliyetini düşürüyor

Plastik aynalar güneş enerjisi maliyetinde geleneksel verimlilik oranlarından çok daha büyük düşüş sağlıyor. Yaklaşık ’lık düşüş büyük potansiyele sahip.
- Advertisement -

Avustralyalı araştırmacılar, başlangıçta otomobiller için tasarlanmış, kırılmaz dikiz aynalarının yardımıyla güneş enerjisiyle termal enerji üretmenin maliyetini yüzde 40’a kadar düşürmenin bir yolunu arıyor.

Plastik aynalar güneş enerjisi için tasarruf sağlıyor

Bu, 212 – 754 °F (100 – 400 °C) arasındaki sıcaklıklarda büyük ölçekli işlemler için büyük miktarda ısıya ihtiyaç duyan tarım ve endüstriyel tesisler için çok büyük olabilir. Bu, gıda üretimi, mahsul kurutma, tahıl ve bakliyat kurutma, toprağı sterilize etme ve çiftliklerde atık suyu arıtmayı ele alır; endüstriyel uygulamalar arasında kimyasal üretimi, kağıt yapımı, suyu tuzdan arındırma ve tekstil boyama bulunur.

Güneş termal enerjisi ve geleneksel güneş enerjisi (fotovoltaik) sistemleri her ikisi de güneş ışığını toplar, ancak temelde farklı şekillerde çalışırlar. Güneş termal kurulumları, ışığı yerine Güneş’in ısısını yakalar, güneş ışığını bir alıcıya yoğunlaştırmak için reflektörler kullanır ve güneş radyasyonunu doğrudan ısı enerjisine dönüştürür. Bu ısı, binaları, suyu veya yukarıda belirtilen endüstriyel süreçleri ısıtmak için doğrudan kullanılabilir.

Güney Avustralya Üniversitesi’ndeki (UniSA) bir ekip, UniSA’da geliştirilen plastik aynaları kırılmaz, düz paketlenebilir, cam muadillerinden %50 daha hafif ve yeni araçlar için arka görüş kanatlarına tasarlanması ve monte edilmesi daha kolay olacak şekilde kullanıyor. Söz konusu plastik yaygın olarak bulunan bir malzemedir, ancak normal bir ayna kadar yansıtıcı olmak için özel kaplamalar kullanır.

UniSA’nın pilot projesi, her biri yüksek sıcaklıklarda termal enerji üretmeye yardımcı olmak için özel çok katmanlı alüminyum-silika yansıtıcı kaplamalı 16 kaplamalı ayna panelinden oluşan iki model görecek. Bu kurulum , Avustralya’da şarap üretim süreçlerinde yenilik yapma merkezi olan Charles Sturt Üniversitesi’nin Geleceğin Bağında test edilecek.

Bu, geçen yıl Çin’de gerçekleştirilen bir CST projesinin ardından geldi. Bu projede, Güneş’in yolunu takip edebilen ve ışığı her iki kuleye de yansıtabilen, üst üste binen eşmerkezli daireler halinde yerleştirilmiş aynalarla çevrili iki kule bulunuyordu. Bu sayede verimlilikte %24’lük bir artış sağlandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:14:59

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz