Techinside Google News
Techinside Google News

Qualcomm Kıdemli Başkan Yardımcısı Kedar Kondap’tan Computex 2025’te özel açıklamalar

Computex 2025'te Qualcomm Kıdemli Başkan Yardımcısı Kedar Kondap ile özel bir basın toplantısı gerçekleştirdik.
- Advertisement -

Computex 2025’te Qualcomm Kıdemli Başkan Yardımcısı Kedar Kondap ile özel bir basın toplantısı gerçekleştirdik. ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan’ın da bizzat katıldığı bu toplantıda daha önce Qualcomm Başkan Yardımcısı Alex Katouzian ile özel röportaj yapan Alkan, Kondap’ın Qualcomm’un yapay zeka, PC vizyonu ve oyun alanındaki stratejileri hakkında paylaştığı önemli bilgileri de ilk elden dinleme fırsatı buldu.

Toplantının başında söz alan moderatör, Qualcomm’un premium PCM’ler için yüzde 40’lık bir büyüme ve Alex Katouzian’ın da bahsettiği genişleme planlarını hatırlattı. 2029 mali yılına kadar 4 milyar dolarlık gelir elde etmeyi ve önemli miktarda hacim yaratmayı hedeflediklerini vurguladı.

Qualcomm Bilgi İşlem ve Oyun Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Kedar Kondap
Qualcomm Bilgi İşlem ve Oyun Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Kedar Konda

Kondap, bir gün önce gerçekleşen ana konuşmada yeni duyurular yapmadıklarını, ancak eylül ayında yeni ürün duyuruları yapacaklarını belirtti. Son 12 ayda bilgi işlem alanındaki ilerlemelerini göstermek istediklerini söyleyerek Microsoft’un bir önceki yıl mayıs ayında yeni nesil işletim sistemini duyurduğunu ve ürünlerin haziran ayında raflarda yerini aldığını hatırlattı.

Basından gelen “PC’yi nasıl tanımlarsınız” sorusuna PC’nin geçmişteki tanımı ile geleceğe yönelik vizyonun çok farklı olduğunu belirtti. Kullanıcı ile PC arasındaki etkileşimin dramatik şekilde değişeceğini vurgulayarak PC’nin tarihsel olarak önce programlar etrafında, ardından uygulamalar etrafında şekillendiğini, şimdi ise yapay zekanın yeni kullanıcı arayüzü (UI) olacağına inandıklarını söyledi.

Yapay zeka ajanlarıyla birlikte, tüketici ile PC arasındaki duygusal etkileşim çok daha zengin olacak. PC’niz ne yapmak istediğinizi önceden bilecek,” diyen Kondap, form faktörünün zamanla değişeceğini, kullanıcı girişinin nasıl olacağının da dönüşeceğini belirtti.

Kendi Copilot deneyimlerini de paylaşarak bu aracı e-posta yazımında, toplantı notlarının özetlenmesinde ve belgelerin hazırlanmasında aktif olarak kullandığını belirtti. “Bu, gördüğümüz şeyin sadece başlangıcı. Fiziksel etkileşimden ajan temelli etkileşime geçtiğimizde, kullanıcı girişi ses olabilir veya PC’ye farklı şekillerde giriş olabilir, ama kesinlikle değişecek,” dedi.

Ayrıca PC’nin belirli bir donanım veya yazılımdan ziyade bir etkileşim yöntemi olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. “Kullanıcının, PC’si ile etkileşime girip bu cihazı daha akıllı hale getirirken, bunun donanım veya gigahertz hakkında olmaması gerekiyor. Elbette Snapdragon olmasını isteriz, cihazları bizim güçlendirdiğimizi anlamalarını isteriz, ancak asıl önemli olan yapay zeka ajanı ile tüketici arasındaki etkileşimdir. Bu yüzden ‘yapay zeka yeni kullanıcı arayüzüdür’ diyoruz,” açıklamasında bulundu.

Kondap, yapay zeka ile etkileşim konusunda kişisel deneyimlerini de paylaştı. Sunumları için yapay zeka ajanlarını kullanarak görseller oluşturduğunu, komut istemlerine daha akıllı yaklaşarak istediği sonuçları elde etmeyi öğrendiğini anlattı. E-posta iletişiminde de Copilot’un kendi iletişim tarzını öğrenerek kendisine daha uygun yanıtlar üretmeye başladığını belirtti.

Yapay zeka kullanım örneklerine dair ilginç bir anekdot paylaşan Kondap, bir analistin 8-10 yaşlarındaki çocuğunun yazdığı 10-15 sayfalık bir hikâyeyi yapay zeka uygulamasına girdiğini ve uygulamanın tüm hikâyeyi bir videoya dönüştürdüğünü anlattı. Uygulama, çocuğun hayal ettiği karakterleri ve sahneleri görselleştirerek, okul projesi için kullanılabilecek bir video oluşturmuş.

Basından gelen yapay zeka teknolojilerinin yaygın benimsenmesi hakkındaki soruya Kondap, “Bu bir yaşam tarzı değişimi. Kolayca benimsenecek bir şey değil,” yanıtını verdi. Yapay zeka ajanına seyahat planlaması yaptırma konusunda kendisinin bile endişe duyabileceğini itiraf ederek 15 yıl önce bir uygulamanın rastgele bir kişinin sizi havaalanından alıp gideceğiniz yere bırakması fikrinin (bugünkü Uber veya Lyft) çılgınca görünebileceğini ancak şimdi bunu benimsediğimizi hatırlattı.

Kondap, yapay zeka modellerinin çok hızlı ilerlediğini ve henüz bir dengeye ulaşmadığını belirtti. “İSV’lerin (Bağımsız Yazılım Satıcıları) bu modelleri alıp kullanım durumlarına dönüştürmesi ve tüketicilere pazarlaması için iyi bir karışım henüz oluşmadı,” dedi.

Modellerin hızla geliştiğini vurgulayan Kondap, “Bir yıl önce X Elite’de int8’de 13 milyar parametreli bir model çalıştırabileceğimizi söylüyorduk. Bugün Microsoft’un Snapdragon ile duyurduğu ve bizimle optimize ettiği Phi Silica 4’e bakın. Şimdi çok daha optimize edilmiş int4 modellerinden ve muhtemelen 20-25 milyar parametreden bahsediyoruz,” açıklamasında bulundu.

Yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşması için gerekli zamanın ne kadar olacağı sorusuna Kondap, “Daha entegre olacak, kullanım örnekleri anlaşılacak ve biz bunu basitleştireceğiz. Fakat tüm bu süreç zaman alacak,” dedi.

Bir gazeteci, yaşlı kuşakların (30 yaş ve üzeri) bu teknolojileri benimsemekte zorlanabileceğini belirttiğinde Kondap, “Evet, belki de o kadar entegre olmalı ki kullanıcı bunu fark etmemeli” yanıtını verdi.

Kondap, Qualcomm’un 2016’dan beri telefonlarda NPU (Sinirsel İşlem Birimi) kullandığını hatırlattı. “O zamanlar, bugün hepimizin Teams ve görüntülü aramalarda kullandığı arka plan bulanıklaştırmasını (o zaman bokeh olarak adlandırılıyordu) akıllı telefonlarda NPU üzerinde çalıştıran ilk bizdik. NPU’dan hiç bahsetmedik, kullanım durumundan bahsettik: Fotoğraflarda arka plan bulanıklaştırma elde edebilirsiniz.

Basından gelen Snapdragon PC’lerde NPU’nun şu anda yeterince kullanılmadığı şeklindeki eleştiriye Kondap, “Dün 50’den fazla uygulamanın NPU üzerinde çalışmak üzere uyarlandığından bahsettik ve bu liste hızla büyüyor,” yanıtını verdi.

Qualcomm AI Hub’ın ISV’lerin çalışmalarını kolaylaştırmak için binlerce farklı model içerdiğini belirten Kondap, bulut tabanlı yapay zeka uygulamalarının ekonomik açıdan uzun vadede uygun olmadığını, bu uygulamaların cihaz üzerinde çalışmasının daha avantajlı olacağını vurguladı.

Toplantıda oyun konusu da gündeme geldi. Kondap, Snapdragon X serisi dizüstü bilgisayarlarda AAA oyunların iyi çalıştığını göstermek istediklerini, ancak tüketiciyi bu cihazların oyun PC’si olduğu konusunda yanıltmak istemediklerini söyledi. “Şu anda 1400 oyunu optimize ediyoruz ve daha fazla duyuru göreceksiniz. Ancak konumlandırmamızda dikkatli davranıyoruz,” dedi.

Kondap, Snapdragon Zirvesi’nde yapay zeka ve oyun konusunda yeni duyurular yapacaklarını belirterek toplantıyı sonlandırdı. “Eğer bir şey diğer platformlarda iyi çalışıyorsa, özellikle tüm pil ömrü ve diğer avantajlarla birlikte Snapdragon cihazlarda gerçekten çok iyi çalışmalı” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:14:59

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz