Techinside Google News
Techinside Google News

Robot jenerasyonu için 5 yeni meslek

Robotların hayatımıza girmesi, yapay zeka veya robot çağı adını vereceğimiz yeni bir dönemi başlatacak. Sürücüsüz otomobiller, kendi kendine hedefini bulan kargo drone’ları, marketlerde malları raflara yerleştiren robotlar, evlerimizi temizleyip yemeklerimizi yapan insansı robotlar, hasta bakıcı robotlar ve daha bir çok görevi yerine getiren robotlarla karşılaşacağız ve pek çok insan bu nedenle işini kaybedecek. Bu gerçekten kaçışın mümkün olmadığını artık hükumetler de kabul ediyor. ABD gibi gelişmiş ülkelerde 2025’e geldiğimizde iş gücünün %80’nin robotlar tarafından işsiz bırakılma riski bulunuyor.

Peki ama robotlar nedeniyle insanlar için yeni iş alanları ortaya çıkmayacak mı? İşte robot jenerasyonunun uzmanlaştığını göreceğimiz 5 yeni meslek:

- Advertisement -

1- Robot öğretmenleri

Robotlar her işi yapabilecek ama onlara birinin yapacakları işi düzgün şekilde öğretmesi gerekecek. İşte bu işi robot öğretmenleri yapacak. Robot öğretmenleri bizim anladığımız gibi ilkokulda çocuklara hayatı öğreten öğretmenler olmayacaklar. Aksine, yapay zeka uzmanı yazılımcılardan çıkacak bu öğretmenler, yapay zekanın daha iyi şoför, daha iyi pilot, daha iyi temizlikçi, daha iyi hasta bakıcı, daha iyi pizzacı, daha iyi aşçı olması için sürekli yeni kodlar geliştirmek durumunda olacak.

2- Yapay zeka avukatı

Yapay zekalı robotlar hiç suça karışmayacak mı? Teorik olarak robotların kendi başına suç işlemek ve insanlara zarar vermek için bir girişimi olmayacak ancak yapay zeka yüzünden zarar gören çok sayıda insan olacak. Örneğin kaza yapan otonom otomobiller nedeniyle aracı zarar gören insanlar zararını kimden isteyecek? Otonom otomobilleri insanlar sürmeyeceklerine göre kazanın sorumlusu yapay zeka olacak. Yani o yapay zekayı tasarlayan firma her türlü zararı karşılamakla yükümlü olacak. Ancak firmaların ağır tazminatlala karşı karşıya kalmaması için yapay zeka kazalarını inceleyip sorunu anlayacak, yapay zeka uygulamasını savunacak özel donanmlı, teknik bilgi sahibi avukatlara ihtiyaç olacak. 

3- Robot ve insan işbirliği yöneticisi

Robotların ve insanların işbriliği içinde, birbiriyle uyumlu şekilde çalışması gereken alanlar olacak. Bu alanlarda robotların ve insanların hangi işleri yapacağını, birbirleriyle nasıl uyum sağlayacaklarını belirleyen, bu karmaşık iş sürecini yöneten teknik bilgi sahibi yöneticilere ihtiyaç duyulacak.

4- Dönüşüm yöneticileri

Bugün dijital dönüşüm süreçlerini yöneten özel proje yöneticilerine ihtiyaç duyduğumuz gibi bir kurumun yapay zeka ve robotlarla entegre olmasını sağlayacak robot dönüşümü projelerini yönetecek yapay zeka uzmanlarına ihtiyacımız olacak. Bu kişiler, robotlardan gelen veri akışını analiz ederek kurumun pazarlama ve reklam politikalarına da yön verecek. 

5- Otonom filo yöneticileri

Otonom araçların ortaya çıkmasıyla otonom taksi filolarıyla karşılaşacağız. Şimdilik dev otomobil üreticileri bu filoları kurmak için ilk adımları attılar ancak sermaye sahibi yatırımcılar da satın alacakları otomom araç filolarıyla taşıma hizmeti vermek isteyecekler. Bu filoalrı yönetecek, araçların bakımlarını düzenleyecek, kontrollerini yapacak yöneticilere de ihtiyaç olacak. Elbette bu araçların hafif bakımlarını yapabilecek yetenekte, yapay zeka konusunda bilgili teknik uzmanlar da bu filoların bir parçası olacak. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir