Techinside Google News
Techinside Google News

Samsung’un başı dertte!

Güney Koreli elektronik üreticisi Samsung, başını ağrıtabilecek yeni bir iddia ile karşı karşıya.

Amerikan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) China Labor Watch’un iddiasına göre Samsung’un iş ortağı üretici bir firma uzun saatler boyunca çalıştırdığı çocuk işçilere gereken ödemeleri yapmadı. Ucuz iş gücü kullandıkları gerekçesiyle zaman zaman eleştirilen teknoloji şirketlerinin son halkasına Samsung eklendi. İddialar ciddi. Çin’in, Dongguan şehrinde Samsung adına üretim yapan Shinyang Electronics, hem yasaların izin verdiği yaş sınırının altında işçi çalıştırıyor, hem de bu işçilerin hak ediş bedellerini tam ödemiyor.

Çocuk işçiler günde 11 saat çalıştırılıyor

- Advertisement -

İşçi sendikasının raporu, Uzak Doğu’daki çarpık çalışma şartlarını da göz önüne seriyor. Buna göre çocuk işçiler günde 11 saat çalıştırılıyor ve normal mesai süresine ek çalıştıkları sürelere herhangi

bir ek ücret verilmiyor. Dahası, ağır şartlarda çalıştırılan bu çocuklar, Samsung’dan gelen taleplerin düşmesi halinde herhangi bir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılıyor.

Sendikanın yönelttiği suçlamalar, Samsung’un kısa bir süre önce yayımladığı raporda ifade edilenlerle zıtlık arz ediyor. Samsung’un, raporunda, geçtiğimiz yıl bağımsız bir denetleme kuruluşu tarafından 100 alt yüklenici firmada yapılan incelemeler sonucunda herhangi bir çocuk işçinin tespit edilmediği ifade edilmişti. Ancak sendika, 2012 yılında hazırlanan raporunda Samsung’un iş ortaklarının çocuk işçi çalıştırmalarına göz yumduğu iddiasını dile getirmişti. Samsung, sendikanın geçmişte insanlık dışı olarak nitelendirdiği çalışma şartlarını iyileştireceğine dair söz vermişti.

İşe alımlarda çok daha katı kurallar uygulamaya başladığını kamuoyuna duyuran Samsung, talep ettiği iyileştirmeleri yerine getirmeyen şirketlerle işbirliğini durduracağını açıklamıştı. Ancak, son durumu değerlendiren China Labor Watch yöneticisi Li Qiang’un, Samsung’un ‘Sosyal Sorumluluk’ raporunun reklamdan başka bir amaç taşımadığı yönündeki değerlendirmesi durumun sanılandan da ciddi olabileceğini düşündürüyor. (1) Samsung’un, Çin’de yüzlerce iş ortağının olduğunu dile getiren gözlemciler, şirketin hazırlattığı araştırma raporunda farklı bir uygulamanın yapılmış olabileceğini ve bulguların bundan dolayı gerçeklerden uzak ortaya çıkmış olabileceği ihtimalini değerlendiriyor. Samsung, geçtiğimiz yıl da bir başka kıtada, Brezilya’da mevcut çalışma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle ülkenin Çalışma Bakanlığı tarafından dava edilmişti.

(1) http://www.chinalaborwatch.org/news/new-488.html

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir