Techinside Google News
Techinside Google News

Seramik, depolamanın geleceği olabilir mi?

Cerabyte, kuruluşların gelecekte veri merkezlerinde veri depolama biçiminde devrim yaratmayı vaat eden, uzun zamandır beklenen seramik tabanlı veri depolama sisteminin potansiyelini gösteren bir video yayınladı.

Genellikle günümüzün en iyi sabit disklerinde ve en iyi SSD’lerinde depolanan verilerin aksine; Cerabyte, dağlar kadar veriyi tutmak için camla birlikte seramik malzeme kullanmak istiyor. Örneğin 10.000 TB veri depolayabilen avuç içi boyutunda kartuşlar oluşturacak. 

Bunu özel tipte bir seramik katmanlarını bir cam tabanın üzerinde 300 mikrometre kalınlığındaki bir yüzeye yerleştirerek yapıyor. Veriler, TB/santimetre kare alan yoğunluklarıyla GBps hızlarında yazılabiliyor; bu, şu anda yalnızca 0,02 TB/santimetre kareye ulaşan HDD’lerin yoğunluğundan çok daha yüksek.

- Advertisement -

Şimdi, geçen ay ortaya çıkan önemli bilgilerin hemen ardından firma, tamamen işlevsel bir prototip sistemin tanıtımını başlattı. 

Seramik bazlı depolama nasıl çalışıyor?

Bu demo sistemi, depolama erişilebilirliği için tek bir okuma-yazma rafının yanı sıra çeşitli kitaplık raflarından oluşur. Firma bunu inşa etmek için yalnızca ticari kullanıma hazır ekipman kullandı.

Her kartuş, Gorilla Glass by Corning’e benzer bir cam katmanı kullanan ve veri depolama ortamı olarak ince, koyu renkli bir seramik katman kullanan bir veri taşıyıcıdan oluşuyor. Bu kartuşlar robotik bir kütüphanede tutuluyor. Verilerin yazılması gerektiğinde kartuş, kitaplık rafından okuma-yazma rafına taşınıyor. Kartuş açılıyor ve bir sahne üzerine konumlandırılan veri taşıyıcı çıkıyor.

Veriler, QR kodu benzeri nano ölçekli desenleri medyanın yüzeyine delen iki milyon lazer ışıncığı tarafından yazılıyor. Lazer darbesi, dijital bir mikro ayna cihazı tarafından keskinleştiriliyor ve mikroskop optikleri tarafından veri taşıyıcının yüzeyi üzerinde şekillendiriliyor. Bu işlem, ikili bilgiyi temsil eden yüzey katmanına delikler açar veya hiç delik açmaz. 

Bu desenler ileri hareket üzerine yazılır ve daha sonra mikroskobik kamera tarafından orijinal konumuna döndüğünde geri hareketle doğrulanır. Tamamen yazıldığında veri taşıyıcı kartuşa geri takılıyor ve kütüphaneye geri aktarılıyor.

Okuma da buna benzer ancak bu sefer depolama ortamındaki QR kodu benzeri desenleri okumak için yalnızca mikroskop kamerası devreye giriyor ve veriler her iki yönde de okunuyor. 

Bu ilk tanıtım birimi, piyasadaki en iyi veri depolama birimleriyle rekabet edemiyor ancak şirket, seramik tabanlı veri depolama sisteminin ölçeğini büyütmeyi planlıyor. 

Firma, bunun gelecekteki veri depolama için uygun maliyetli, hızlı ve ölçeklenebilir bir teknoloji olduğunu iddia ediyor çünkü verileri depolamak için enerji tüketilmiyor ve seramikten yapılmış olması nedeniyle 5.000 yıldan fazla dayanabiliyor. 

Buna karşılık, en iyi sabit disklerin ve en iyi SSD’lerin bile birkaç yılda bir değiştirilmesi gerekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir