Techinside Google News
Techinside Google News

Silinen dosyaları kurtarmak!

Silinen dosyalar nasıl kurtarılır? Kullandığımız bilgisayarlarda veya depolama cihazlarında özenle sakladığımız kişisel dosyalarımız isteğimiz dışında gelişen olaylarla veya yanlışlıkla silinirse büyük üzüntü yaratabilir. Bu nokta kullanıcıların silinen verilerini kurtarmak için yapmaları gereken şey ise güvenilir veri kurtarma yazılımlarını kullanmak. Bu yazılımlardan biri olan EaseUS Data Recovery Wizard yazılımı ile verilerin nasıl geri getirilebileceğiniz anlatacağız.

Silinen dosyalar nasıl kurtarılır?

EaseUS firmasının Data Recovery Wizard isimli yazılımı, Windows, Mac, Android, iOS gibi önemli işletim sistemleri üzerinde veri kurtarma desteği sunuyor. Windows ve Mac ortamlarında Data Recovery Wizard adı ile yer alan uygulama, Android ve iOS için MobiSaver adıyla kullanımda. Bu uygulamalara erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

- Advertisement -

17-06/30/easeus-data-recovery-wizard.png

Bu yazılımların ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcut. Ücretsiz sürümler belirli oranda veya miktarda veri kurtarma yapabilirken, ücretli sürümler çok daha geniş kapsamlı veri kurtarma yeteneklerine sahip. Silinen dosyaları ek olarak, formatlanmış harddisk ve hafıza kartı ve sürücülerden veri kurtarabilmek oldukça önemli bir detay. Peki silinen verileri bu yazılım yardımı ile nasıl geri getirebiliriz? Dilerseniz bu işlemi adım adım sıralayalım.

17-06/30/start-1.png

Öncelikle, tarama yapmak istediğimiz alanı seçerek başlıyoruz. Bu nokta, özel bir konum, bir disk veya kayıp/silinmiş disk alanı (kesit) gibi seçenekler karşımıza çıkacak. Bunlardan birini veya birden fazlasını seçerek taranacak kısımları belirliyoruz.

17-06/30/scan-2.png

Üstteki ekranda göründüğü üzere, yazılım hızlı bir tarama işlemi sonrasında, ilk olarak silinmiş veya çöp kutusundan atılmış dosyaları listeliyor. Bu hızlı tarama sonrasında, sektör sektör tarama otomatik olarak başlayacak. Bu süreç, ilk taramadan daha uzun sürecek ve tarama işleminin yarıda kesilmemesi önemli bir detay.

17-06/30/deep-scan-3.png

Derin tarama işlemi de sonlandıktan sonra, hızlı ve derin tarama sonuçları üstteki ekran olduğu gibi karşımıza çok anlaşılır bir şekilde listeleniyor. 

17-06/30/preview-4.png

Tarama sonuçlarının ardından önizleme ekranına geçilebilir. Bu ekran 3 ana parçaya ayrılıyor. Sol kısımda klasör (directory tree) alanı, orta kısımda tarama sonrasında bulunan ve kurtarılmaya hazır olan dosyalar, sağ kısımda ise bu dosyaların önizleme görselleri gösteriliyor. Bu ekranı kullanarak kurtarılacak verilen tam olarak ne olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz.

17-06/30/recover-5.png

Kurtarmak istediğiniz verilerin tamamını veya istediğiniz kısmını belirledikten sonra yapmanız gereken şey ise, bu dosyaları geri getirileceği hedef klasörünü belirlemek. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey ise yeni hedef klasörünün veya sürücüsünün, verilerin daha önce kaybolduğu sürücüde olmaması. Özetle, hedef klasörü başka bir disk, USB bellek veya başka bir disk birimi olmak zorunda. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra verilerin kurtarılma sürecini başlatabilirsiniz.

17-06/30/export-6.png

Silinen verilerin geri yüklenme işlemi geçecek olan süre, kurtarılacak verilerin miktarı ile doğru orantılı. Yani çok büyük veya toplam dosya kapasitesi yüksek bir kurtarma işlemi uzun sürebilir. Bu işlemin yarım kalmaması önemli bir nokta. 

Kurtarma işlemlerinin ardından dilerseniz yazılımın sunduğu kayıt dosyaları (log) ile ne gibi süreçlerin gerçekleştiğini de kayıt altına alabilirsiniz. 

EaseUS Data Recovery Wizard yazılımı, Windows ve Mac ortamlarında bu işlemleri kolay bir şekilde yapabiliyor. MobiSaver yazılımı ise Android ve iOS işletim sistemli cihazlarda kurtarma işlemi yapabiliyor. 

Son dönemin en çok konuşulan siber saldırılarından biri olan WannaCry için de çözüm sunan EaseUS’ın yazılımları ile .wncry veya .wcry şeklinde uzantısı değişen ve erişim engeline takılan verilere erişebilirsiniz. WannaCry virüsü, orjinal dosyayı silip, kopyasını şifreli hale getirmekte. EaseUS yazılımları ise silinmiş olan orjinal verileri sorunsuzca geri getirebiliyor. 

Bu linke tıklayarak hangi tip virüslü dosyaların kurtarılabileceğiniz görebilirsiniz. Bu link ise EaseUS yazılımlarının işletim sistemlerine göre dağılımını ve ücretli / ücretsiz sürümlerini sizlere sunacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir