Techinside Google News
Techinside Google News

Sıradan kullanıcılar için büyük veri yazılımı

Büyük veri ile başa çıkmak için bir büyük veri uzmanı olmanız gerekiyor mu? Peki bir büyük veri uzmanına ihtiyaç duymanız? İkisinin de cevabı hayır.

Bir görev petabytelarca veya daha fazla veriyi elden geçirerek fikirler, anomaliler veya işlenebilir verinin diğer uygun özlerini bulmayı içeriyorsa yazılımlar devreye girerek insanların yapamadığını yapabiliyor. Fakat yazılımlar aynı zamanda büyük veri stratejilerini yönlendiren insan uzmanlara olan bağımlılığı da azaltabilir mi?

Bu önemli bir sorun zira içlerinde iş analistliğinin, yapay zeka uzmanlığının ve veri mühendisliğinin bulunduğu karmaşık teknik yeteneklere sahip kişilerin sayısının tahmin edildiği şekilde azalması birkaç yıl içinde büyük verinin potansiyelini engelleyebilir. Öte yandan bu korkular özellikle teknolojik gelişmeler gelecekte veri uzmanlarının şirketlerin veri güdümlü planlarında önemini azaltabileceği, onları olmazsa olmazlar arasından çıkartabileceği için boşuna da çıkabilir.

- Advertisement -

Florida merkezli büyük veri güvenliği ve analitiği girişimi Red Lambda’nın yöneticileri karmaşıklığı git gide artan yazılım araçlarının büyük verinin karmaşıklığını azalttığını ve ortalama şirket kullanıcılarını büyük veriye daha erişebilir kıldığını söylüyor.

Red Lambda kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Bahram Yusefzadeh ve CEO Iain Kerr telefon üzerinden verdikleri bir röportajda veri uzmanlarının iş tanımının Red Lambda’nın ürününün de yaptığı gibi hareket eden uçsuz bucaksız veri akışları içinde güvenlik tehlikelerini bulmak için tasarlanmış akış analizi programları ile nasıl değişim gösterdiği üzerine yorumlarda bulundular.

Örnek olarak güvenlik tehlikeleri gibi anomalileri algılamak neredeyse anlık analiz gerektiriyor.

Yusefzadeh; “Red Lambda’nın çalıştığı bir dünyada güvenlik problemini çözmek ve anormal davranışları tespit etmek için veri uzmanlarına ihtiyacımız yok” diyor ve ekliyor; “Veri hareket halinde olduğundan bir veri uzmanının gelip incelemesi için vaktimiz yok. Böyle bir işi yapan kimse bulamayacaksınız.

Bir veri uzmanının gelmesi için zamanınız yok

Güvenlik problemlerini çözmenin samanlıkta iğne aramaya benzediğinin ancak farklı olarak çok kısa süre içinde yapılması gerektiğinin de altını çizen Yusefzadeh; “kötü adamlar o kadar zeki ve birçok şeyi o kadar kısa süre içinde yapıyorlar ki bir veri uzmanının gelmesi için zamanınız yok” diye konuştu.

Sürmekte olan geliştirmelerin kompleks teknolojileri ana akım kullanıcılara sunacağı kanısı elbette yeni bir düşünce değil. Fakat günümüzün karmaşık büyük veri yazılımlarını sorunsuz çalıştırmak için gereken veri uzmanlarının belirgin kıtlığı göz önüne alındığında analiz araçlarındaki geliştirmeler özellikle hoş karşılanıyor.

Kerr; “Şirketinizde veri uzmanına ihtiyacınız yok demiyoruz, bu kişilerin birçok var olma sebebi var” diye konuştu.

Fakat Kerr etkin olarak kurulan karmaşık yazılımların (Red Lambda’nın anomalileri gösteren güvenlik uygulamaları gibi) kontrol paneli stili görselleştirme araçları ile kurumsal kullanıcılara hızlı bir şekilde potansiyel tehlikelerin yerlerini kesin olarak saptamaları kabiliyeti kazandırabileceğini ekledi.

Elbette tüm şirketler büyük veriyi neredeyse anlık olarak analiz için kullanmıyorlar ve veri uzmanları aralarında mevzuata uygunluk ve hukuki analizin bulunduğu pek çok alanda önemli bir rol oynuyorlar.

Mesela Red Lambda büyük verisini bilgiyi satma, reklam getirme ve güvenlik tehditleri gibi zaman kısıtlaması olmayan daha pek çok kullanım için parçalayarak analiz etmek isteyen bir sosyal medya şirketi ile çalışmış.

Ek olarak “kiralıkveri uzmanı konseptinin yanıltıcı olduğunu, dışarıdan gelen bir kişinin paraşütle bir şirkete dalıp stratejisini ve verisinin alakasını anında çözmesinin imkansız olmasa bile çok zor olduğunu belirten Yusefzadeh; “Verinize bakarak ne yapmanız gerektiğini söyleyen veri uzmanlarına denk gelmenizin imkanı yok. ” diye konuştu. Onların yerine “şirketinizin hali hazırda içinde olan” yönetim, strateji ve pazarlama takımlarındaki insanlar size gerçek işlemeye uygun kavrayışı sunabilirler.

Bu yazının orjinali InformationWeek‘de yayınlanmıştır.

TechInside Analizi: Büyük veri tüm dünyada hızla yükselen bir konu ve ister küçük ister büyük bir şirket olun bu kavramdan uzak durmanız mümkün değil zira artık rekabetin kuralları anlık olarak gerçekleştirilen büyük veriye dayalı stratejilerden geçiyor. Bu noktada yayın danışmanımız M. Serdar Kuzuloğlu’nun sitemiz için kaleme aldığı Büyük veri büyük akıl ister başlıklı köşe yazısı en çok okunan yazılarımızdan birisi oldu. Büyük veriyi yönetmek teknik bir yatırımdan çok bir strateji ve akıllıca davranma yaklaşımı ile mümkün. Zaten Red Lambda’nın çözümü bu tespitimizi doğrular nitelikte.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir