Techinside Google News
Techinside Google News

Sosyal medya skoru günlük yaşama giriyor

İngiletere'de Score Assured isimli bir start-up, tüm dünyada ev sahibi-kiracı ilişkilerini etkileyebilecek bir sosyal medya skoru geliştiriyor.

Türkiye’de, kişilerin finansal durumlarını ölçmek için kullanılan Findex benzeri bir uygulama İngiltere’de yayına girecek. Ancak uygulama finansal skoru değil insanların sosyal medya skorunu hesaplamak ve bu skorun günlük yaşamda etkin olarak kullanılması için çalışacak.. Söz konusu skor insanların iş başvurularında hatta ev kiralamak istediklerinde karşısına çıkacak.

Score Assured isimli girişim, özellikle ev sahiplerinin işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Sistemin çalışması, kiracının rızasına bağlı ancak ev sahipleri evi kiralamak için bu sistemin kullanılmasını şart koştuğunda kiracıların sistemi kabul etmekten başka seçenek kalmıyor.

- Advertisement -

Ev sahipleri kiracı adayından Score Assured sistemine üye olmasını istiyor. Score Assured ise kullanıcının tüm sosyal medya hesaplarına tam erişim isteyen bir uygulama. Uygulama kullanıcıların tüm paylaşımlarını, beğenilerini, üye olduğu grupları hatta özel mesajlarını da okuyabiliyor ve yapay zeka tüm bu metinleri analiz ederek kullanıcı hakkında bir skor ve rapor oluşturuyor. Ev sahipleri de bu rapora göre kişiye evini kiralama kararını veriyor. Benzer şekilde, işyerleri, insan kaynakları birimleri de çalışanların sosyal medyadaki aktivilerini değerlendirerek kişinin şirketlerine uygun olup olmadığına karar verecek.

Uygulamada dikkat çeken detay, kullanıcının özel mesajlarını da okuyabilmesi. Kullanıcı ev sahibinden şikayet ettiğinde, borcu olduğundan bahsettiğinde, maddi olarak sorunlar yaşadığını belli eden ifadeler kullandığında yapay zeka bunları değerlendirerek ev sahibine bildiriyor. Bir diğer deyişler, “bu kiracının kirayı aksatma ve sizi zarara sokma riski var,” uyarısı yapıyor.

Öte yandan bazı hukukçular, bu toplanan bilgilerin mahremiyet yasaları çerçevesinde başkasıyla paylaşılamayacağını savunuyor, dolayısıyla uygulamanın yasallığı sorgulanıyor ancak uygulamanın geliştiricileri bu bilgilerin kullanıcının izni ile toplandığını ve paylaşıldığını vurguluyorlar. Sonuç ne olursa olsun, uygulama hayata geçtiğinde dünya çapında büyük tepkiler toplaması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir