Techinside Google News
Techinside Google News

Teknoloji denizlerde hayat kurtarıyor

Sualtı dronları gibi yeni teknolojiler, deniz güvenlik sistemlerinin gelişimini olumlu etkiliyor. Birçok yaşam, yeni teknolojiler sayesinde kurtarıldı

Sualtı dronları gibi yeni teknolojilerin kullanımı, deniz güvenlik sistemlerinin gelişimini olumlu etkiliyor. Bu alanda daha ilerlemeye açık alanlar olsa da, birçok yaşam, teknoloji sayesinde kurtarıldı.

Denizde yaşam tehlikelerle dolu. Newfoundland, Kanada açıklarında batan Galicia balıkçı gemisi Villa de Pitanxo’nun trajik olayı bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. Buzlu sular ve kötü hava koşulları kurtarma çabalarını zorlaştırdı. Bu olay, 1978’deki Mabel gemisi faciasından bu yana Galicia balıkçı topluluğunu en kötü etkileyenlerden biri oldu. Denizcilerin mesleğinin riskli olduğunu biliyoruz ve bu nedenle Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) gibi araçlar yıllardır kullanılıyor. AIS, gemilerin konumlarını izleyerek çarpışmaları önlemeye yardımcı olurken, diğer sistemler de acil durum sinyalleri ve gemi bilgileri sağlıyor.

- Advertisement -

Denizdeki Siber Korsanlar

Siber korsanlar denizlerde GPS sinyallerini kullanarak ortaya çıktı. Otomatik Tanımlama Sistemleri güvenlik açıklarına maruz kaldı ve saldırılara hedef oldu. Saldırganlar, gemilerin yayınladığı bilgileri, örneğin konum bilgilerini sahte olarak değiştirebildi. Trend Micro’nun 2015 çalışması, bu sistemlerin kurulumunda kullanılan yazılımların güvenlik açıklarını ortaya çıkardı.

Bu güvenlik açıkları, hackerlara, çarpışmaları önlemek için iki gemi arasındaki hesaplamaları değiştirme veya yanıltıcı acil çağrılar gönderme gibi yetenekler sağladı. Böylece, yardım çağrısına gelen gemiler, tuzaklarla karşılaşıp saldırılara maruz kalıdı.

Gökyüzünde ve denizin altında: sualtı dronları

Zamanla ve teknolojinin ilerlemesiyle, denizcilik sektörüne yeni araçlar kazandıran güvenlik sistemleri gelişti. Kurtarma manevralarında drone kullanımı, insansız araçların pazarının büyümesiyle öne çıkmakta. Bu dronlar, keşif ve kurtarma çalışmalarında çok faydalı araçlar olarak kanıtlandı. Hızlı ve güvenli bir şekilde kaza bölgelerinin koşullarını değerlendirebilir, kimseyi riske atmadan herhangi bir alana ulaşabilir ve verileri gerçek zamanlı olarak iletebilir.

Son yenilik, suyla ilgili. Artık dronlar sadece havada değil, aynı zamanda suyun altında da hareket edebilir. Bu uzaktan kontrol edilen araçlar çevre dostu olup suyun içinde hareket edebilir veya dalabilirler.

Galicia Hükümeti Sahil Güvenlik Servisi, sekiz dronla güçlendi, bunların dördü havada, dördü ise suyun altında kullanılmakta. Bu dronlar, kurtarma görevlerini geliştirmenin yanı sıra su kalitesini koruma, deniz kirliliği noktalarını tespit etme ve liman tesisleri ile demirli gemilerin bakımı gibi işlerde kullanılmakta.

Galicia servisi tarafından temin edilen sualtı dronları 200 metreye dalma kabiliyetine sahiptir ve kontrol görevleri için bir akıllı telefon kamerasına bağlanır. Bu tür yenilikler, yetkililerin kaçak avcılıkla mücadele etmelerine yardımcı olmanın yanı sıra hassas bölgelerdeki biyolojik çeşitliliği koruma amacını da taşımakta.

Dronların çok yönlülüğü

Deniz ve hava kontrol güçlerinin birleşimi, deniz gözetim çalışmalarını güçlendirmek için kirlilik kontrolü ve deniz trafiği kontrolüne odaklı. İspanyol Deniz Kurtarma servisi, 2021 yılında gerçekleştirilen bir hava gözetimi programının bir parçası olarak uzaktan kontrol edilebilen Avrupa Deniz Emniyet Ajansı (EMSA) uçaklarını ekibine dahil etti. Bu programlar aynı zamanda deniz balıkçılık kaynaklarını korumaya ve sürdürülebilir gelişimini sağlamaya yardımcı olur.

Denizde hayat kurtaran bir başka drone uygulaması da bulunmakta. Usafe adı verilen motorlu, uzaktan kontrol edilen bir bot, hızlı bir şekilde suya düşen denizcileri veya kara dönüşte zorluk yaşayan yüzücüleri kurtarmak için tasarlandı. Bu basit kullanımlı insansız araç, her türlü gemi, altyapı veya petrol platformu gibi yerlerden veya karadan kullanılır. Yaralı kişiyi veya yardım etmek için atlayanları tehlikeye atmadan hayat kurtarabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir