Techinside Google News
Techinside Google News

Topraksız tarım maliyeti 2023 yılında ne kadar?

Topraksız tarım günümüzün en önemli iş fikirleri arasında yer alıyor. Topraksız tarım maliyeti 2023 yılında ne kadar oluyor?
- Advertisement -

Günümüzde Hidroponik Tarım adıyla da bilinen Topraksız Tarım tüm dünyada uygulanıyor. Bu tarım modelinde mahsuller besinlerini topraktan değil, su ve havadan alıyor. Hipodornik kelimesi ise “çalışma suyu” anlamına geliyor.

Hipodornik Tarım, mahsulün topraktan değil, hava ve su yoluyla beslenmesini amaçlıyor. Bu ürünler gerekli besin maddelerini sıvılardaki gübrelerden alıyor. Aslında Hipodornik Tarım yöntemi alışılmadık bir yöntem. Açık alanlarda uygulanabildiği gibi kapalı alanlarda da uygulanabiliyor. Özellikle dar alanlarda uygulanabilecek bir tarım modeli olması nedeniyle avantajlı bir tarım modeli. Kaynakların tasarruflu kullanılması emek ve zamandan tasarrufu sağlıyor. Aynı zamanda çiftçinin üretim üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlıyor. Özellikle maliyetinin az olması ve kullanılan kimyasal ürünlerin daha az olması nedeniyle sağlıklı bir yöntem.

Topraksız tarım maliyeti 2023 yılında arttı mı?

Hidroponik Tarım (Topraksız Tarım) modelinde ekim alanı; perlit, kokpit, taş yünü olabilir. Bu maddelerin asıl görevi bitki köküne besin ve oksijen ileterek bitkinin pozisyonunu korumak. Burada kullanılan suya besin maddeleri ekleniyor besin çözeltileri elde ediliyor. Hazırlanan bu su, su pompaları yardımıyla bitkinin köküne enjekte ediliyor. Besleyici çözeltiler su pompalarıyla taşınıyor, hava pompaları yardımıyla oksijen bitkinin köküne iletiliyor. Bu sayede bitki besin maddelerini zamanında ve gerektiği kadar alıyor. Topraksız tarım genellikle sera gibi kapalı alanlarda tercih ediliyor.

  • Hidroponik tarım modelinde gübreleme, ilaçlama gibi faktörlere ihtiyaç duyulmuyor.
  • Alandan tasarruf sağlanıyor.
  • Bitkiler, normal toprakta ve klasik yöntemlere göre daha fazla gelişiyor.
  • Besin maddelerini doğrudan karşılıyor. Böylelikle bitki enerji tüketmeyecek, tüm enerjisini meyve ve çiçek gelişimi için kullanacak.
  • Topraksız Tarımda (Topraksız Tarım) harcanan su miktarı, topraklı tarımda harcanan suyun sadece yüzde 10’una karşılık geliyor.
  • Yüksek verim ve üretim elde ediliyor.

Topraksız tarım maliyeti hesaplaması aslında teoride oldukça basit diyebiliriz. Bunun için ekimini yapacağınız mahsulu belirlemeniz ve alan içerisine ne kadar ekim yapabileceğinizi hesaplamanız gerekiyor. Örneğin çilek üretimini ele alalım.

  • 1 dönüm yani 1000 m2 alana yaklaşık 25.000 adet çilek fidesi dikiliyor. Birim fide maliyetinin hesaba katılması gerekiyor.
  • Çelik konstrüksiyon ve sera örtüsü montajı yapılıyor. Malzeme maliyetindeki en önemli kalem diyebiliriz.
  • Topraksız üretim için gerekli olan oluk ve depolar yerleştiriliyor.
  • Kokopit üretim materyalleri ve sulama sistemleri kuruluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir