Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması’nda teknolojinin yeri

Araştırma ülkemizdeki sağlık trendlerini ve trendler arasında teknoloji kullanımını ortaya koyuyor

Philips Türkiye, Ipsos ile Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması yaptı. Bu yıl ikincisi gerçekkeştirilen araştırmada Türkiye’nin sağlık trendleri mercek altına alındı. Bu trendler arasında dijital teknoloji de önemli bir yer kaplıyor. Çalışmada dijitalin ele alındığı bölümden başlıklar paylaşıyoruz.

- Advertisement -

 Sağlığın etkin yönetimi için teknoloji çok önemli

Teknolojinin sağlıktaki rolü hakkında önemli bilgiler veren araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 85’i sağlığı yönetmede teknolojinin yardımcı olabileceğini düşünüyor. Kamuoyunun yüzde 76’sı teknoloji ilerledikçe birçok hastalığın tedavisinin kolaylaşacağına inanırken, kamuoyunun yüzde 73’ü ev bakımı ve kişisel bakım için olan elektronik ürünlerin de hayat standardını yükselttiğini belirtiyor.

Dijital sağlık teknolojileriyle teşhis ve tedavi kolaylaşacak

Fikir önderleri, dijital sağlık teknolojilerinin hastalıkların teşhis ve tedavilerini kolaylaştıracağını, hastanelerdeki hasta yoğunluğunu azaltacağını ifade ediyor. Ayrıca maliyet ve zamandan tasarruf sağlayan dijital sağlık teknolojileri sayesinde hasta bakımı ve tedavisinde de kalitenin artacağını öngörüyor. Kamuoyunun da yüzde 76’sı dijital sağlık teknolojileri sayesinde hastalıklara erken teşhis sağlanabileceği görüşünde.

Türkiye’de en çok kullanılan görüntüleme cihazları röntgen, ultrason ve MR

Araştırma sonucunda çıkan kamuoyunun düşüncesine göre; Türkiye’de görüntüleme cihazları içerisinde en çok, yüzde 51 ile röntgen, yüzde 35 ile MR ve yüzde 26 ile ultrason kullanılıyor. Diğer yandan kamuoyunun yüzde 78’i MR cihazının, yüzde 65’i ise ultrasonun radyasyon içerdiğini düşünüyor. Bilinenin aksine MR ve ultrason radyasyon içermiyor. Meme kanserinden korunma yöntemleri konusunda kadınların daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini ortaya koyan araştırmaya göre kadınların yüzde 58’i elle muayene yöntemini uygulamıyor, yüzde 78’i ise mamografi çektirmiyor ve doktor kontrolüne gitmiyor. Bu konuda fikir önderlerinin yorumu ise koruyucu sağlık konusunda daha fazla bilinçlendirme çalışmalarına ihtiyaç olduğu yönünde.

Evde bakım kültürü oluşturulmalı

Ayrıca dijital sağlık teknolojilerinin evde bakım hizmetlerine de yarar sağlayacağı düşünülürken, kamuoyunun yüzde 81’i ev tipi cihazların hastaya bakan kişinin hayatını kolaylaştırdığını düşünüyor. Fikir önderleri kronik rahatsızlığı olan ya da hastalıktan sonraki iyileşme evresinde olan hastalar için evde bakımın olumlu katkılarını belirtirken, bunun genel sağlık maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve evde bakım kültürünün geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Araştırma, Ipsos tarafından Philips Türkiye için 12 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Balıkesir, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon) yürütüldü. Çalışma kapsamında 15-64 yaş arası toplam bin 309 kişiyle görüşüldü. Araştırma, bu yılın Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı ve sahada CAPI (bilgisayar destekli) yüz yüze yöntem ile anketler gerçekleştirildi.

Görsel: Haluk Karabatak, Philips Türkiye CEO’su

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir