Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi temiz enerji teknolojileri lityuma bağımlı. Ne yazık ki, mevcut lityum çıkarma yöntemleri çevreye zarar veriyor. Manzaraları bozuyor, büyük miktarda su tüketiyor ve zararlı kimyasallar salıyor. Birmingham Üniversitesi araştırmacıları, pil metallerine yönelik artan küresel ihtiyaca potansiyel bir çözüm sunan yeni ve çevre dostu bir lityum çıkarma yöntemini tanıttı.
Tuzlu sudan lityum eldesi
Yeni membran, elektrik kullanarak tuz gölü tuzlu sularından lityumun doğrudan çıkarılmasına olanak sağlıyor. Çalışmaya İngiltere, Fransa ve Çin’den araştırmacılar da katıldı. Birmingham Üniversitesi’nden ortak yazar Melanie Britton: “Mineral bulunabilirliği ve temiz su temini gibi küresel zorlukları ele alan ve dairesel ekonomiye yol açan daha sürdürülebilir süreçlere yönelik kritik bir talep var” dedi. Britton, “Bulgularımızın akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve elektrikli araçlar gibi günlük cihazları çalıştıran piller için hayati önem taşıyan daha verimli ve sürdürülebilir lityum çıkarımına yol açabileceğine inanıyoruz” diye ekledi.
Dünya genelinde fosil yakıtlardan uzaklaşma eğilimi, elektrikli araç kullanımının hızla artmasına neden oluyor ve bu da daha fazla lityum tedarikini gerekli kılıyor. Lityumun çıkarılma yöntemleri, kaynağına bağlı olarak değişmektedir: kaya cevherlerinin çıkarılması ve kırılması gerekirken, tuzlu sular buharlaştırma yoluyla işlenmektedir. Ancak mevcut lityum çıkarma yöntemleri çevreye zarar veriyor.
Örneğin, sadece bir ton lityum çıkarmak için iki milyon litre su gerekir ve bu işlem aynı zamanda önemli miktarda CO2 salınımına da neden olur. Dahası, lityum çıkarma sırasında sert kimyasalların kullanımı suyu ve toprağı kirletir.
Uluslararası araştırmacı ekibi, yeni membran teknolojisi biçiminde umut vadeden sürdürülebilir bir çözüm sundu. Lityum iyonlarını seçici olarak çıkarabilir ve diğer istenmeyen metalleri geride bırakabilir. Elektrodiyaliz olarak bilinen bu işlem çok daha temiz ve daha verimlidir.