Techinside Google News
Techinside Google News

Twitter akademisyenlere verdiği hakları geri alacak

Twitter, akademisyenlere verilerini silmeleri için 30 gün süre veriyor veya API erişimi için aylık 42.000 dolar istiyor

Twitter, akademisyenlere veri erişim haklarını geri çekiyor ve bu hakları korumak isteyen akademisyenlerden aylık tam 42.000 dolar talep ediyor. Akademik araştırmacılara, Twitter’ın Decahose adlı bir API sağladığı biliniyor. Bu API, günlük olarak rastgele seçilmiş Twitter gönderilerinin %10’unu içeren toplu veri akışını sağlıyordu. Bu erişim ya ücretsiz olarak ya da aylık 200 dolar karşılığında sağlanabiliyordu.

Son birkaç ay içinde Twitter, API fiyatlarını yükseltmeye başladı ve birçok şirket ve akademisyeni rahatsız etti

Şirket, 2 Şubat’ta resmi olarak API’lara ücretsiz erişimin kaldırılacağını duyurarak gelirlerini artırmayı amaçladı. Daha sonra Twitter, politikanın uygulanmasının ertelenmesini talep etti. MTA ve WordPress gibi şirketlerin aylık ücret ödemek zorunda kaldığı durumlar kullanıcıların zorluklarla karşılaşmasına ve sonunda Twitter’dan uzaklaşmalarına neden oldu.

- Advertisement -

Gelişmelerin olumsuzlaşmasıyla birlikte, Twitter acil durum ve hava durumu bildirimleri için API’lara yeniden ücretsiz erişim sağlama kararı aldı, ancak kullanıcılar arasında hala hoşnutsuzluk sürüyor.

Akademisyenlerin Twitter üzerindeki etkileşimleri gözetlemesi için maalesef şirket onlara her ay sadece günlük gönderilerin %0.3’üne erişmek için 42.000 dolar ödeme yapmalarını talep ediyor. Araştırmacılar, şirketin onlardan verinin silindiğine dair ekran görüntüleri paylaşmalarını istediğini ve teklifin gerçekleştirilebilir görünmediğini belirtti.

Önemli bir nokta olarak belirtmek gerekir ki, bu talep, araştırmacıların Decahose’u kullanmayı kabul ettikleri ilk sözleşmenin bir parçasıydı. Twitter’daki yapısal değişikliklerden sonra, bu politikaların da değiştiği görülüyor ve artık inceleme ve şeffaflık eskisi kadar hoş karşılanmıyor.

İsmini vermek istemeyen bir araştırmacı, olayı “kitap yakma”ya eşdeğer olarak tanımlayarak şunları söyledi:

“Twitter’da geçtiğimiz birkaç yılda yaşananları açıklığa kavuşturmak için büyük önem taşıyan bir araştırma yürütülüyor, bu yüzden hem bu araştırmaların hem de platformun şeffaflığının ve Twitter’daki halkın tartışmalarının tarihsel kaydının zarar görmesi son derece endişe verici bir durum”

Indiana Üniversitesi’ndeki Sosyal Medya Gözlemi Direktörü Filippo Menczer, böyle bir politikanın olumsuz sonuçlarına dikkat çekerek şunları vurguladı:

“Twitter API’deki değişiklikler, yanlış bilginin yayılması ve zararları, sosyal medya manipülasyonu ve insanların ve platformların çevrimiçi tacize karşı savunmasızlığı üzerine yaptığımız araştırmalar üzerinde felaketle sonuçlanabilecek etkilere sahip.”

Menczer ayrıca, Twitter’da sahte hesapları kaldırmaya yardımcı olan ve içerik izlemeye destek sağlayan yararlı araçların bu kararın sonucunda artık çalışmadığını veya yakın zamanda çalışmayı bırakacağını belirtti. Ancak, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde sosyal medya üzerine çalışmalar yapan Manoel Horta Ribeiro, Decahose’u kullanan araştırmacıların sayısının sınırlı olduğunu belirtti, bu nedenle bu kararın “standart API’yi kullanan veya sonradan piyasaya sürülen akademik API’yi kullanan insanları etkilemeyeceğini” ekledi.

Akademisyenler ayrıca, resmi olarak Twitter tarafından erişim sağlamaktan daha karmaşık olan resmi olmayan veri toplama ve bu durumu aşma yolları bulma konusunda kararlı bir yaklaşım benimsemeyi planlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir