Techinside Google News
Techinside Google News

Ünlü şeflerin başarı ipuçları

Türk halkının zengin mutfağı ve açık iştahı göz önünde bulundurulduğunda, yemek programları furyasının ülkemizde bu kadar geç başlaması aslında şaşırtıcı bir durum. Ancak bir kez başladı mı önünü alamıyoruz. Bugün TV’de hangi kanalı açarsanız açın, ya yarışma formatında ya da tarif paylaşımı şeklinde bir yemek programı bulmak mümkün.

Özellikle Master Chef gibi yarışmalarda, katılımcıların önüne konulan mücadeleler ve zorlayıcı kurallar aklımıza ister istemez bir diğer zorlu süreci getiriyor: Bir startup kurup başarıya ulaşmak! Peki, kısıtlı kaynaklar, rekabet ve zamana karşı yarışı alışkanlık haline getiren ünlü şeflerden alabileceğimiz başarı ipuçları nelerdir? Melanie Deziel bu soruya şu beş maddeyle yanıt veriyor:

- Advertisement -

Şartlar asla mükemmel değildir

Yemek programlarında aşçıların önünde mutlaka bir engel vardır; ya süre kısıtlıdır, ya malzeme o yemeğe uygun değildir ya da beklenmedik başka sürprizler çıkar. Ancak yarışmacıların bir şekilde yemeği masaya servis etmeleri beklenir. Girişimcilikte de işler böyle yürüyor: Asla gelmeyecek olan “ideal koşulları” bekleyerek atılımlarınızı geciktirmek gibi bir lüksünüz yoktur. Gerektiği zaman doğaçlama yapmalı, gerektiğinde takım içinde değişikliklerle zorlukların üstesinden gelmelisiniz.

Sunum önemlidir

Ürününüzün kalitesi kadar, onu ne kadar iyi sunduğunuz da önem taşıyor. Bu ünlü şeflere sergileyeceğiniz tabağa gösterdiğiniz hassasiyet için de, potansiyel yatırımcılara sunacağınız finansal veriler için de geçerlidir. Hem ürününüzle ilgili estetik detaylara hem de kendi kılık kıyafetinize dikkat etmeniz gerekiyor. Önceliği kullanıcı deneyimi ve tasarım gibi unsurlara vermek, markanızı potansiyel müşteriler üzerinde etki bırakacak şekilde tanıtmak gibi konularda da en az ürününüzün kendisi üzerinde çalıştığınız kadar emek harcamanız gerekiyor.

Araçlar değil, onları nasıl kullandığınız önemlidir

Mutfaktayken körelmiş bıçaklar ya da içi geçmiş sebzelerle baş başa kaldığınızda, bununla nasıl baş edeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Yeni kuracağınız startup için de bu kural değişmiyor. Yeterli ofis alanınız ya da doyurucu bir bütçeniz olmayabilir, en yeni ve güçlü teknolojiye paranız yetmeyebilir. Ancak yaratıcı fikirler üretmeye başladığınızda, hem elinizdekini en iyi şekilde kullanmanız hem de zayıflıklarınızı bir koz haline getirmeniz mümkün olacaktır.

Başarı demek, zaman yönetimi demektir

İster 20 dakikada yemek pişirmeye çalışın, ister işletmeniz için 12 aylık iş planını uygulayın, zamanınızı nasıl kullandığınız ne kadar başarılı olacağınızı doğrudan etkiler. Zamanı verimli kullanmak için sayısız ipucu mevcut, ancak temelde yapmanız gereken; ilginizi ve enerjinizi başarınız için en çok önem taşıyan şeylere odaklamaktır. Aksi takdirde istediğiniz etkiyi bırakmak beklediğinizden çok daha uzun sürebilir.

Kişinin en büyük rakibi kendisidir

Finansal ve donanımsal zorlukları bir yana koyduğumuzda yapılan çoğu hata bireyin kendisiyle ilgilidir. Zamanı doğru yönetememek, panik anında en temel kuralları unutmak ya da sonucu ağır olacak önemli bir detayı atlamak hem mutfakta hem de iş kurarken sık karşılaşılan hatalar arasında yer alıyor. Neye sahip olduğunuzun listesini çıkardıktan sonra, bir sonraki hamlenizi dikkatlice planlayın, neyin önemli olduğuna karar verin ve sık sık durup süreci gözden geçirin. Böylelikle temel konularda hata yapma ihtimaliniz azalacak, başarı şansınız artacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir