Techinside Google News
Techinside Google News

Uzaya ilk dijital ‘ingiliz anahtarı’ gönderildi

3 boyutlu yazıcılar şimdi astronotların hayatlarını kolaylaştırmaya başladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nundaki (ISS) astronotlar geçtiğimiz Eylül ayından beri kullanabilecekleri özel bir 3 boyutlu yazıcıya sahiplerdi. SpaceX Dragon kapsülü ile istasyona ulaştırılan yazıcıda bugüne kadar test objeleri bastırılmıştı. NASA geçtiğimiz günlerde ISS’ye ilk defa gerçek manada kullanışlı bir obje yolladı: bir İngiliz anahtarı. Kulağa çok önemli bir şeymiş gibi gelmese de astronotların uzayda İngiliz anahtarı satın alabileceği bir yer olmadığı düşünüldüğünde oldukça faydalı bir teknoloji olduğu anlaşılabilir.

Bir İngiliz anahtarı bile olsa uzaya herhangi bir obje çıkarmak oldukça pahalı bir işlem. Görev planlayıcıları mürettebatın ihtiyacı olması muhtemel her şeyi hesaplamak zorundalar. Yörüngeye yeni bir destek paketinin iletilmesi aylar sürebilir ancak eğer bir 3 boyutlu yazıcı ve biraz da plastik hammadde gönderilirse ihtiyaç olan her şey basılabilir. Mesela bir İngiliz anahtarı gibi.

- Advertisement -

fetch

ISS komutanı Barry Wilmore özel bir İngiliz anahtarına ihtiyaç duyduğunu belirtti ve NASA da California merkezli Made in Space’e bir tane tasarlattı. Bu şirket aynı zamanda ISS’deki 3 boyutlu yazıcının üretilmesinden sorumlu. Mühendisler bir CAD yazılımında (Autodesk Inventor) ihtiyaç duyulan İngiliz anahtarını oluşturduktan sonra bunu yazıcı tarafından okunabilecek G-code dosyasına dönüştürdüler.

Dosya gönderilmeye hazır hale getirildiğinde NASA’nın Huntsville Operasyon Destek Merkezi’ne gönderildi. Burada veri dünyadan istasyona iletildi. Yazıcı NASA tarafından uzaktan kontrol edilecek şekilde tasarlandığından G-code dosyası direkt olarak yazıcıya yüklendi ve obje plastik yapı maddesi kullanılarak katman katman basıldı. Tamamlandığında bir astronot objeyi yazıcıdan çıkartıp temizleyerek kullanıma hazır hale getirdi.

Elbette plastik bir İngiliz anahtarı metal olana tercih edilmeyebilir ancak komutan Wilmore yeni teknoloji sayesinde bir İngiliz anahtarı için aylarca beklemek zorunda kalmayıp anında istediği özelliklerde bir tanesini elde edebildi. Teknolojinin henüz erken aşamasında olunsa da tesis içi yapılan üretimler gelecekteki uzun vadeli uzay görevlerinin bir parçası olacak gibi gözüküyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir