Çin, dünyanın en büyük vanadyum redoks akışlı batarya (VRFB) enerji depolama projesinin ana inşaat çalışmalarını tamamladı. China Huaneng Group tarafından desteklenen proje, 1 GW’lık bir güneş enerjisi çiftliğiyle eşleştirilmiş 200 MW/1 GWh’lik bir VRFB sistemine sahip.
Toplam 3.8 milyar CNY (520 milyon dolar) yatırımla proje, Sincan’ın Jimusar ilçesinde 1.870 hektar alanı kapsıyor. Geliştiriciye göre, faaliyete geçtiğinde yılda 1.72 TWh elektrik üretmesi ve CO₂ emisyonlarını yılda 1.6 milyon tondan fazla azaltması bekleniyor.
Vanadyum akışlı pil tesisi
Sistem beş saat sürekli deşarj sağlıyor ve yerel şebeke için hem bir tampon hem de bir dengeleyici görevi görerek yenilenebilir üretimin aralıklılığını azaltmak üzere tasarlandı. Bu rol, güneş ve rüzgar kaynakları açısından zengin ancak kısıtlama ve iletim darboğazlarıyla karşı karşıya olan bir bölge olan Sincan’da özellikle kritik öneme sahip.
Entegre güneş artı depolama tesisi, Huaneng Xinjiang Jimusar Power Co. tarafından geliştirilmiştir ve mühendislik ve sistem entegrasyonu PowerChina Northwest Engineering Corp. tarafından yürütülmekte olup akış pili sistemleri Dalian Rongke Power tarafından sağlanmaktadır. Diğer önemli katkıda bulunanlar arasında, büyük ölçekli sistem entegrasyonunda Ar-Ge’yi destekleyen Çin Bilimler Akademisi Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü ve çevresel değerlendirme ve arazi rehabilitasyon çalışmalarıyla uğraşan Sincan Üniversitesi yer almaktadır.
Lityum iyon pillerin aksine, vanadyum akış pilleri enerjiyi depolamak ve serbest bırakmak için vanadyum iyonları içeren elektrolit çözeltileri kullanır. Teknoloji, şebeke ölçeğinde depolama için bir dizi avantaj sunar: yüksek güvenlik (yanıcı olmayan), uzun çevrim ömrü (15 yıldan fazla) ve güç ile enerji kapasitesini ayırma yeteneği, daha fazla tasarım esnekliği sunar.
Avantajlarına rağmen, VRFB yüksek ön maliyetler ve nispeten düşük enerji yoğunluğu ile kısıtlanmıştır. Jimusar projesi, teknolojinin ekonomik uygulanabilirliğini ölçekte doğrulamak için önemli bir test yatağı olarak görülmektedir. Endüstri analistleri, bu tür büyük ölçekli dağıtımların maliyetleri düşürmek ve alternatif uzun süreli depolama teknolojilerinin ticari olarak hazır olduğunu kanıtlamak için gerekli olduğunu söylüyor. Proje, Sincan’ın ulusal bir temiz enerji merkezi olma yolundaki daha geniş stratejisinin bir parçasıdır. Bölge, 2025 yılına kadar şebekeye 20 GW’den fazla yeni enerji depolaması bağlamayı hedefliyor. Jimusar projesi ayrıca Çin’in ilk entegre “rüzgar-güneş-depolama-hidrojen” gösteri üssünün bir bileşenidir ve daha geniş kapsamlı karbonsuzlaştırma çabaları için bir katalizör rolünü vurguluyor.