Techinside Google News
Techinside Google News

Video işindeki 10 büyük yanlış!

Video içeriği artık web'deki "müşterilerin" dikkatini çeken en önemli formata dönüştü. Ancak firmaların video üretirken yaptıkları büyük hatalar, onca emeğin boşa gitmesine neden olabiliyor.

interacly-video-recordingÇok sayıda firma artık ürünlerini ve hizmetlerini web videoları ile tanıtmayı tercih ediyor. Bu yeni pazarlama aracı, potansiyel müşterilerin bir ürünü incelemek ve satın alma kararını almak için bir mağazaya gidip ürünü uzun uzun inceleme gereğini de ortadan kaldırıyor. Çoğu müşteri, satın alma kararını, ürün/hizmet hakkındaki videoyu seyrettiği anda alıyor, sonrasında ise ya online sipariş veriyor ya da ilk fırsatta en yakın mağazaya giderek ürünü satın alıyor.

Ancak firmalar ürünlerini/hizmetlerini video ile tanıtırken büyük hatalar yapabiliyorlar ve müşteriyi daha videoyu seyretmeye başladığı sırada kaybedebiliyorlar. Üstelik aynı müşteri, videosunu beğenmediği ürünü tekrar inceleme altına almıyor ve hayati derecede ihtiyacı olmadığı sürece o ürünü satın almayı düşünmüyor. Dolayısıyla bir ürün/hizmet hakkında video hazırlarken, yapılmaması gereken hataları bilmek önem kazanıyor. İşte, ürün/hizmet videolarında olmaması gerekenler:

- Advertisement -

1- Videonun temiz/belirgin bir amacının olmaması
Videoları hazırlarken, videonun amacını önceden kesin şekilde belirlemek ve o amacın dışına çıkmadan anlatımda bulunmak önem kazanıyor. Aksi halde izleyiciler, “amacı belli olmayan amatör bir video” karşısında dakikalarını harcadıklarını düşünüp rahatsız olabiliyorlar. Örneğin, eğer bir ürün tanıtımı yapıyorsanız, ürünün bir veya birden çok faydasını gösterme amacına yoğunlaşabilirsiniz. Bu amacı da videonun isminde, tanıtım metninde açıkça belirtmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

2- İletişim bilgilerinin olmaması
Ürün veya hizmet tanıtımı yaptığınız videoyu izleyen seyircinin amacı bu ürünü veya hizmeti satın almak olacaktır. Ancak, videonuzu beğenip satın alma kararı veren müşterinin size ulaşmak için kolayca bir telefon numarası, web adresi, e-mail adresi bulamaması, ilgisini kaybetmesine neden olacaktır. Videonun bir köşesinde sürekli duracak şekilde, şirketinizin web sayfasının adresini yazmanız, müşterinizin satın alma kararı verdiği anda size ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

3- Çok fazla teknik detaya girmek
Videonuzu izleyen seyircilerinizin, sizden teknik eğitim almak isteyen öğrenciler değil, ürününüzü satın alıp almamaya karar vermek isteyen potansiyel müşterileriniz olduğunu unutmayın. Ürün/hizmet hakkında çok fazla teknik detaya girdiğinizde, seyirciler anlamadıkları bu detaylar nedeniyle sıkılacak ve videodan kopacaktır. Sonrasında ise daha sürükleyici videolar hazırlayan rakip şirketin ürünlerini satın alacaklarına emin olabilirsiniz.

4- Çok fazla ürünü aynı anda tanıtmaya çalışmak
Firmanızın çok sayıda ürünü olabilir. Hepsini aynı videoda anlatmaya çalışmak, seyircileri kaçırmak için en garantili yöntemdir. Bir müşterinin tüm ürünlerinizi satın almayacağını, sadece işine yarayacak bir modeli seçmek isteyeceğini unutmayın. Her ürün için ayrı video hazırlamanız, seyircilerin daha kolay seçim yapmasını sağlayacaktır.

5- Göstermek yerine konuşmak
Ürünün bir özelliğini tanıtmak isterken, bunu kamera karşısında göstermek yerine sadece anlatarak geçiştirmek, videonun etkileyiciliğini azaltacak önemli bir yanlıştır. Örneğin, parmak iziyle açılan bir telefon tanıttığınızı düşünelim. Cihazın parmak izi sensörüne parmağınızı okutup açıldığını canlı canlı göstermek yerine, buraya da parmağınızı okuttuğunuzda telefon açılıyor,” diye geçiştirmek büyük bir hata olacaktır.

6- Çok uzun videolar yapmak
İnsanların uzun videolar seyretmek için patlamış mısır ve kola alıp dev sinema salonlarına girmek gibi özel ritüelleri olduğunu unutmayın. Kimse sizin saatlerce uzunluktaki ürün/hizmet tanıtım videonuzu seyretmek için gönüllü olmayacaktır. İşi kısa, öz ve etkili tutmaya çalışın.

7- Pazarlama kanalı dili kullanmak
TV’deki pazarlama kanallarını biliyorsunuz. Bu kanallardaki çığırtkan sunucuların, ürün videolarında kullandıkları “şunu alana, bir tane de yanında şunu bedava veriyoruz, yetmedi, bir tane de bundan, ayrıca, bir tane de bundan bizim hediyemiz…” türevi ifadeleri videolarınızda kullanmaktan kaçınmaya çalışmalısınız zira 70’li 80’li yıllarda ABD’deki televizyon izleyicilerini kandırmak için kullanılan bu pazarlama yöntemi artık eskidi. Bugünün tüketicisi, samimi bir dil ve dürüst satıcılar görmek istiyor. Ürününüze ve faydalarına odaklanın, ucuz pazarlama kanalları dilinden uzak durmaya çalışın.

8- Düşük çözünürlük/kötü ses
Eğer videonuzun çözünürlüğü kötü, ses kaydı rahatsız ediciyse, izleyen seyirci “basit bir video bile çekmeyi başaramayan bir şirketin kimbilir ürettiği ürün/hizmet ne kadar rezalettir?” diye düşünmeden edemeyecektir. Eğer bu işi profesyonel seviyeye taşımak istiyorsanız, doğru kamerayı ve mikrofonu almak, doğru video editleme uzmanlarıyla çalışmak, profesyonel kalitede bir video üretmek zorundasınız. Yoksa hiç girişmeyin…

9- Cep telefonundan izlenemeyen bir video yapmak
Baştan kaybettiniz!

10- Sosyal medya stratejisinin olmaması
Videonuzu çektiniz, YouTube’a yüklediniz. Süper. Peki onu kim gelip seyredecek? Dünyadaki 7 milyar insanın, “X şirketi kendi ürünlerini tanıtacak video hazırlasın da seyredelim, cebimizdeki paraları şirketin hesabına akıtalım,” diye beklediğini mi düşünüyorsunuz? Onu seyredecek potansiyel müşterilerinize ulaşmak için doğru bir sosyal medya tanıtım stratejisi ve online reklam/tanıtım kampanyası hazırlamalısınız.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir