Techinside Google News
Techinside Google News

Windows 11 23H2 güncellemesi oyun performansını etkiliyor

Windows 11 23H2 güncellemesi ile Microsoft bazı iyileştirmeler yapmaya çalıştı. Ancak oyun performansı ile ilgili soru işaretlerine neden oldu.

Microsoft, bu yılın başlarında Windows 11 23H2 güncellemesini yayınlayarak sayısız yeni özellik ve düzeltme getirdi. Ancak güncellemeyi yükleyen bazı kullanıcılar, temiz bir kurulum gerçekleştirdikten sonra bile bilgisayarlarının performansının önemli ölçüde düştüğünden şikayetçi.

Etkilenen bir kullanıcı olan Anant Acharya, resmi Microsoft forumlarında performansın düşmesinden şikayetçi oldu. Sorunun, son güncellemeden önce yüksek performanslı bir cihaz olan ve çoğu oyunda yüksek kare hızlarını çalıştırabilen 2020 HP Pavilion dizüstü bilgisayarında ortaya çıktığını söylüyor. Acharya’ya göre dizüstü bilgisayar, yüksek ultra ayarlarda çalışan Valorant, CS:GO ve Grand Theft Auto 5 gibi oyunlarda 130 FPS’nin üzerine çıkabilirken, yüksek ayarlarda çalışan Forza Horizon 5 gibi AAA oyunlarda yaklaşık 80-90 FPS’ye ulaşabiliyor. Ancak 23H2 güncellemesinden sonra aynı oyunlarda ani takılmalar ve şiddetli FPS düşüşleri fark etmeye başladı. Güncellemenin ardından cihazın çalışma sıcaklıklarında herhangi bir değişiklik kaydetmemesi nedeniyle sorunların termal kısıtlamadan kaynaklanmadığını ekledi. Üstelik dizüstü bilgisayar her zaman klimalı bir odada ve soğutma pediyle kullanıldığından, sorunların yazılımla ilgili olması muhtemel.

- Advertisement -

Windows 11 23H2 güncellemesi ile gelen zorluklar

Etkilenen bir diğer kullanıcı ise 23H2 temiz kurulumunun neredeyse tüm kıyaslamalarda 22H2’den yüzde 5 ila 8 arasında daha yavaş olduğunu iddia eden Redditor u/BNSoul. Ayrıca oyunlarda rastgele takılmalar ve performansla ilgili diğer sorunlar da yaşanıyor. Şikayetçi başlangıçta bilgisayarında en yüksek performansı elde etmenin tek yolunun 22H2’ye geri dönmek olduğunu düşünse de, Microsoft daha sonra güncellemeyi kaldırmaya gerek kalmadan sorunları çözebilecek bir geçici çözüm önerdi.

Şirkete göre kullanıcıların Microsoft Defender’ı birkaç PowerShell komutuyla sıfırlaması, bilgisayarlarını yeniden başlatması ve ardından BIOS’ta CPU Sanallaştırmayı etkinleştirmesi gerekiyor. Daha sonra Windows Güvenliği’ni açmaları ve Çekirdek Yalıtım ayarları altında Bellek Bütünlüğünü etkinleştirmeleri gerekecek. Yukarıda belirtilen değişiklikleri yaptıktan sonra bilgisayar yeniden başlatıldığında Hypervisor çalışacak ve Sanallaştırma Güvenliği etkinleştirilecek. Bu, kullanıcılar tarafından bildirilen performansla ilgili sorunları çözmeli.

Neyse ki düzeltme işe yarıyor gibi görünüyor. Çünkü Redditor, önerilen değişiklikleri yaptıktan sonra bilgisayarlarının normale döndüğünü iddia ediyor. GPU kıyaslamaları artık yüzde 3 ila 5 daha hızlı olurken, CPU kıyaslamaları çoğunlukla 22H2 seviyelerine geri döndü.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir