Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka açık kaynak olabilir mi?

Yapay zeka açık kaynak yazılım alanında şüphesiz gündemde. Peki gerçekten de yapay zeka açık kaynak şekilde devam edebilir mi?
- Advertisement -

Yapay zekanın ilk köklerinin 1960’ların açık dil Lisp’inden kaynaklanması değil. ChatGPT , Llama 2 ve DALL-E gibi başlık yapay zeka üretici modelleri sağlam, açık kaynaklı temeller üzerine inşa edilmiş. Ancak, bu modeller ve programların kendileri açık kaynaklı değil.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in Threads’deki bir yazıda Llama 3.1’i tanıtırken “Açık kaynaklı yapay zeka ileriye giden yoldur” dediğini ve Meta’nın “açık kaynaklı yapay zekanın endüstri standardı haline gelmesi yolunda bir sonraki adımı attığını” söylediğini biliyorum.

Yapay zeka açık kaynak ekosistemine uyumlu kalacak mı?

Zuckerberg, Nvidea CEO’su Jensen Huang ile SIGGRAPH’ta yaptığı konuşmada: “Açık kaynağı fedakarlıktan dolayı takip etmiyoruz. Ancak ekosisteme fayda sağlayacağına inanıyorum. Bunu, güçlü bir ekosistem yaratarak tekliflerimizi geliştireceğini düşündüğümüz için yapıyoruz.. Bu bencilce gelebilir, ancak bu şirketi bir süre kurduktan sonra, önümüzdeki 10 veya 15 yıl için hedeflerimden biri, sosyal deneyimlerimiz için temel teknolojiyi inşa edebilmemizi sağlamak” dedi.

Artık yapay zekayı yönlendiren yenilikçi yazılımların çoğu açık kaynaklı. TensorFlow, birden fazla programlama dilini destekleyen ve makine öğrenimi için kullanılan çok yönlü bir öğrenme çerçevesidir. PyTorch, dinamik hesaplama grafikleri ve akla hemen gelen  derin öğrenme uygulamalarında kullanım kolaylığı nedeniyle popüler. LLM’ler ve bunlar üzerine inşa edilen programlar ise bambaşka bir hikaye. En popüler AI sohbet robotlarının ve programlarının hepsi tescilli.

Amazon Web Services (AWS) Açık Kaynaklı Yapay Zeka/Makine Öğrenimi Stratejisti julia ferraioli’nin bir blog yazısında belirttiği gibi, mevcut OSI açık kaynaklı yapay zeka tanımı 0.08 taslağında, “‘açık kaynaklı yapay zeka’ olarak etiketlenmek isteyen bir sistemin yayınlaması gereken tek veri yönleri şunlardır: eğitim metodolojileri ve teknikleri; eğitim verilerinin kapsamı ve özellikleri; eğitim verilerinin kaynağı (verilerin nasıl elde edildiği ve seçildiği dahil), eğitim verilerinin etiketleme prosedürleri ve eğitim verilerinin temizleme metodolojisi” diyor.

OSI, araştırmacılar, avukatlar, politika yapıcılar, aktivistler ve Meta, Google ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin temsilcileri ve Linux Vakfı ve Alfred P. Sloan Vakfı gibi gruplardan oluşan 70 kişinin yardımıyla uygulanabilir bir tanım bulmak için çabalıyor. Amaç, 27-29 Ekim tarihleri ​​arasında Kuzey Karolina , Raleigh’de düzenlenecek olan bir  sonraki All Things Open konferansında Açık Kaynaklı Yapay Zeka Tanımı’nın kararlı bir versiyonunu sunmak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir