Yeni bir araştırma, iş yerinde yoğun yapay zeka kullanımının tükenmişlikle şaşırtıcı bir ilişkisi olduğunu ortaya koydu. İşyerinde yapay zeka araçlarının kullanımı çalışanları daha üretken hale getiriyor, ancak serbest çalışma pazarı Upwork’ten gelen yeni bir araştırma, bunun aynı zamanda çalışanların ruh sağlığına da zarar verebileceğini öne sürüyor.
Yapay zeka ile tükenmişlik ilişkisi
Birçok ülkeden 2.500 çalışanın (yöneticiler, tam zamanlı çalışanlar ve serbest çalışanlar dahil) katıldığı bir anketin ardından yapılan araştırma, ajanlar da dahil olmak üzere yapay zeka araçlarını en çok kullananların, teknolojiyi daha az sıklıkla kullanan meslektaşlarına kıyasla tükenmişlik yaşama olasılıklarının %88 daha fazla ve istifa etme olasılıklarının iki kat daha fazla olduğunu gösterdi.
Ankete katılan çalışanların büyük çoğunluğu (%88), yapay zeka kullanımının kariyerlerini olumlu etkilediğini, tam zamanlı, maaşlı çalışanların bildirdiği psikolojik olumsuzlukların ise bunda etkili olmadığını söyledi. Ankete katılanların %90’ı, yapay zekayı yalnızca bir araçtan ziyade bir iş arkadaşı olarak görmeye başladıklarını söyledi. Rapora göre, kişilerarası iş yeri dinamikleri de buna bağlı olarak değişiyor: Örneğin, katılımcıların %85’i yapay zekaya, insan meslektaşlarına göre daha nazik davrandıklarını söylerken, %67’si yapay zekaya, insan iş arkadaşlarına göre daha fazla güven duyduklarını belirtti.
Upwork raporunda, “Bu bulgular, yapay zeka ile en yüksek üretkenliği elde eden çalışanların, iş deneyimlerinin temelini oluşturan psikolojik güvenlik ve ekip bağlantısı duygusunu kaybettiklerini, bunun da tükenmişliklerini ve mevcut işlerinden ayrılma niyetlerini körüklediğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi.
Yeni bulgular, Harvard Business Review’ın Mayıs ayında yayınladığı ve iş yerinde üretken yapay zeka kullanımının üretkenliği artırırken aynı zamanda kişinin işteki anlam duygusunu azaltabileceğini ortaya koyan araştırmanın ardından geldi. Rapor ayrıca, iş liderlerinin yapay zekanın şirketlerinde nasıl bir rol oynayacağını ve iş güçlerinin geleceğini nasıl etkileyeceğini anlamaya çalıştığı bir dönemde geldi.
Microsoft, Google, Salesforce ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri, insan kullanıcılar adına stratejiler oluşturabilen, harekete geçebilen ve bir dizi dijital araç kullanabilen otomatik sistemler olan yapay zeka temsilcilerine büyük yatırımlar yapıyor ve bunları işletmelere işyeri verimliliğini ve etkinliğini artırmaya yönelik araçlar olarak pazarlıyor.