Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekâ orta sınıfı bitirir mi kurtarır mı?

Yapay zekâ pek çok kişiyi işinden edecek diye düşünülürken, bilimsel bir makale yapay zekânın orta sınıfı güçlendireceğini söylüyor

OpenAI’nin misyon bildirgesinde tanımlanan ve otonom sistemlerin “ekonomik olarak değerli işlerin çoğunda insanlardan daha iyi performans gösterdiği” bir gelecek mümkün gibi görünse de aksini düşününler de var. MIT ekonomi profesörü David Autor’a göre yapay zekâ aslında vasıfsız iş gücü ve orta seviyeli pozisyonlar için bir risk değil daha çok karar alma mekanizmaları için bir destek. Dolayısıyla yapay zekâ sayesinde değişecek en önemli iş kolları aslında düşük ve orta gelir düzeyini değil yüksek gelir düzeyini ilgilendiriyor.  

Autor, ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu aracılığıyla yayınlanan “Orta Sınıf İşlerini Yeniden İnşa Etmek için Yapay Zekânın Uygulanması” başlıklı makalesinde, yapay zekânın insanlara yapacak hiçbir şey bırakmayacağı bir geleceğe dair korkuların yersiz olduğunu ve aslında yapay zekânın orta sınıfın durumunu iyileştirebileceğini savunuyor.

- Advertisement -

Elon Musk’ın yakın zamanda İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile yaptığı bir röportaj sırasında “…hiçbir işe ihtiyaç duyulmayan bir noktaya gelineceği” öngörüsüne ve yapay zekâ öncüsü Geoffrey Hinton’ın “tesisatçılıkta bir iş bulun” tavsiyesine atıfta bulunan Autor, geleceğin işsizlerden oluşmayacağını savunuyor. Autor’a göre azalan doğum oranları ve küçülen işgücü potansiyeli, pek çok sektörde istihdam açığı yaşanmasını sağlayacak.

Risk altındakiler düşük gelir grubu mu yoksa yüksek gelir grubu mu?

Bu noktada soru daha çok mevcut işlerin ne gerektireceği üzerine şekilleniyor. Autor, yapay zekânın yardımcı bir araç olarak ortaya çıkmasının, orta sınıf çalışanların prosedürel uzmanlığını değersizleştiren ve gücü elit karar vericilere kaydıran Bilgi Çağı’nın hasarını geri almak için bir yol sağladığına inanıyor. Author “Yapay zekânın insanlığa sunduğu eşsiz fırsat, bilgisayarlaşmanın başlattığı sürece karşı bir geri tepme yaratmaktır – yani daha geniş bir çalışan kitlesi için insan uzmanlığının uygunluğunu, erişimini ve değerini genişletmektir” diye yazıyor.

“Yapay zekâ, karar vermeyi desteklemek için bilgi ve kuralları edinilmiş deneyimle birleştirebildiğinden, gerekli temel eğitimle donatılmış daha geniş bir çalışan grubunun, şu anda doktorlar, avukatlar, yazılım mühendisleri ve üniversite profesörleri gibi seçkin uzmanlara verilen yüksek riskli karar verme görevlerini yerine getirmesini sağlayabilir.” Yani risk altında olan aslında düşük ve orta seviyedeki gelir grubu değil, bugün yüksek gelirli olarak nitelenen iş grupları.

Bilgisayarlar ve dijitalleşme de aslında orta sınıfa yaradı

Örneğin Autor, Kayıtlı Hemşire (RN) olan ve daha önce doktorlara ayrılmış olan testleri yapma ve hizmetleri yönetme yetkisi veren ek bir yüksek lisans derecesine sahip olan Hemşire Pratisyenlik (NP) işinden bahsediyor. Author ABD’deki Pratisyen Hemşire sayısının 2011 ile 2022 yılları arasında neredeyse üç kat artarak yaklaşık 224.000’e ulaştığını ve bu sayının önümüzdeki on yıl içinde yüzde 40 artmasının beklendiğini belirtiyor. Bunu mümkün kılan neydi? Autor, bunu bilgi teknolojisine, özellikle de elektronik tıbbi kayıtların kullanılmaya başlamasına bağlıyor.

Autor, “Elektronik tıbbi kayıtlar ve gelişmiş iletişim araçları NP’lerin daha iyi kararlar almasını sağladı” diye yazıyor ve yapay zekânın benzer şekilde diğer çalışanları da aksi takdirde uzmanlara bırakılacak kararlarda güçlendirebileceğini savunuyor. Yani bugün orta seviye olarak görülen iş kolları, yakın zamanda yapay zekâ desteği ile karar alma becerilerini geliştirip üst seviye iş kollarının yerini kolaylıkla alabilir.

Yapay zekâ üretkenliği destekliyor

Author ayrıca Copilot ve ChatGPT’nin sırasıyla bilgisayar programlama ve kod yazma görevleri üzerindeki etkisine ilişkin çeşitli çalışmalara da işaret ediyor. Her ikisi de uzmanlık ihtiyacını ortadan kaldırmadı ancak her ikisi de daha az çalışanı daha üretken hale getirmeye yardımcı oldu.

Autor, “Yapay Zekâ işte bu tersine çevirme teknolojisidir,” diye ısrar ediyor. “Yapay zekâ, gerçek zamanlı rehberlik ve korkuluklar şeklinde karar desteği sağlayarak, tamamlayıcı bilgiye sahip daha geniş bir çalışan grubunun, şu anda doktorlar, avukatlar, kodlayıcılar ve eğitimciler gibi seçkin uzmanlara verilen yüksek riskli karar verme görevlerinden bazılarını yerine getirmesini sağlayabilir.”

Autor’a göre yapay zekâ, tıpkı Sanayi Devrimi’nin tüketim mallarını daha uygun fiyatlı hale getirmesi gibi, üniversite mezunu olmayanlar için iş kalitesini artırabilir, kazanç eşitsizliğini azaltabilir ve sağlık, eğitim ve hukuki danışmanlık maliyetlerini düşürebilir.

Bununla birlikte Autor, yapay zekânın uzmanlık ihtiyacını ortadan kaldıracağını düşünmediğini de açıkça belirtiyor. Author’a göre yapay zekâ eğitimsiz insanların her işi yapabilmesine değil, bir görevde biraz temeli olan çalışanların bir üst seviyeye çıkmasına yardımcı olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir