Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekanın sanayileşmesi vaatler ve tehlikeler sunuyor

Stanford Üniversitesi'nden yeni bir rapor, bir zamanlar spekülatif teknoloji olarak yapay zekanın daha uygun fiyatlı, daha yüksek performanslı ve ana akım hale geldiğini vurguluyor.

Stanford Üniversitesi’nden yeni bir rapor, bir zamanlar spekülatif teknoloji olarak yapay zekanın daha uygun fiyatlı, daha yüksek performanslı ve ana akım hale geldiğini vurguluyor. Ayrıca yapay zekanın “sanayileşmesine” de dikkat çekiyor.

Stanford’un en son yapay zeka endeksine göre, yapay zekaya yapılan küresel özel yatırım, 2021’de bir önceki yıla kıyasla iki katından fazla artarak 93.5 milyar dolara ulaştı. Yapay zeka patentlerinin sayısı 2015’ten bu yana 30 kat arttı. Emtia, gıda ve enerji fiyatları yükselirken, robotik bir kolun ortalama fiyatı son beş yılda yüzde 46,2 düştü.

AlphaGo’yu geliştirmek için sinir ağlarını kullanan Google DeepMind, benzer makine öğrenimi tekniklerini matematiksel modelleme, protein katlama, malzeme bilimi ve nükleer fiziğe uyguladı. En son uygulaması, bir gün ucuz, yeşil enerji kaynağı sunabilecek füzyon reaktörleri içindeki aşırı ısıtılmış plazmanın kontrol edilmesine yardımcı oluyor.

DeepMind’ın araştırma başkanı Pushmeet Kohli: “Makine öğrenimi kesinlikle araştırma için harika bir hızlandırıcı ve daha önce yapamadığımız şeyleri yapmamızı sağlıyor” diyor. Örnek olarak DeepMind, 190’dan fazla ülkede 350.000’den fazla kullanıcı tarafından erişilen AlphaFold protein yapılarını içeren veritabanına atıfta bulunuyor.

Diğer araştırmacılar, eknolojik kapasitede daha fazla sıçramayı tetikleyebilecek olan kuantum hesaplamaya yapay zekayı uyguluyorlar. Anglo-Finli bir yapay zeka startupı olan QuantrolOx, kübitleri veya kuantum bitlerini “ayarlamak” için makine öğrenimi kullanıyor ve erken aşamadaki kuantum bilgisayarları daha kararlı hale getiriyor. Oxford Üniversitesi’nde nanomalzemeler profesörü ve QuantrolOx’un kurucu ortağı Andrew Briggs, gelecekte ML sistemlerinin araştırma laboratuvarlarında kullanımının bugün bilgisayarlar kadar yaygın hale geleceğini tahmin ediyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir