Techinside Google News
Techinside Google News

Yemek teslimat robotları 5 ülkede kullanılıyor

Starship firmasının otonom teslimat robotları bu yıl 4 milyon teslimatı kaldırımlarda yaya hızında ilerleyerek yaptı.

Otonom robotlarla yemek teslim etmek için 2014’te kurulan Starship, İngiltere, ABD, Estonya, Almanya ve Danimarka’daki bazı kentlerde, toplam 30 noktada hizmet veriyor. İngiltere içinde teslimat yaptığı semtlerin sayısı dokuza ulaştı.

Starship robotlarının teslimat ücreti sadece 1 sterlin.

Üniversite kampüslerinin otonom işçileri

Starship’in pilli işçilerinin teslimat ücreti sadece 1 sterlin. San Francisco merkezli şirketin finans kaynaklarından biri Avrupa Yatırım Bankası. 2017’de 17,2 milyon dolarlık yatırım aldıktan sonra robotlarını 100 kentte test eden şirket, dünyanın ilk ticari teslimat robotu üreticisi oldu. Mart 2022’de firma 100 milyon dolarlık bir fon daha topladı. ABD’de birçok üniversite kampüsünde bu otonom işçiler yemek dağıtıyor.

- Advertisement -

Yaklaşık 24 saat boyunca şarjı bitmeyen bu yapay zekalı işçiler firmanın uygulamasından verilen siparişleri teslim ediyor. Teslimatları yayaların yürüyüş hızında götürüyorlar. Maksimum hızları 6 km. Üzerlerinde 12 kamera, radar, GPS, alarm sistemi ve reflektörler bulunuyor. Sensörler, yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde hizmet verdikleri bölgedeki yolları hafızalarına kaydediyorlar.

Kuzey Amerika robot siparişlerinde rekor kırdı

Starship yetkilileri, otonom robotlarla teslimat yapmanın kuryelerle teslimat yapmaktan çok daha ucuz olduğunun altını çiziyor. Firmanın Ar-Ge departmanı Estonya’da. Estonya’nın karla kaplı kaldırımlarında ilerlemek bu pilli işçiler için hiç de zor değil.

Yemek teslimat robotları hem kurye trafiğinden kurtarıyor hem de sıfır karbon emisyonu sayesinde çevre dostu bir yöntem. Kamyonetle teslimat yapıldığında, ortalama 181 gram CO2 emisyonu ortaya çıkıyor; otonom teslimat robotları içinse bu oran sıfır.

Teslimat robotları seviliyor

Firmayı kurduklarında otonom lojistik sektörünün henüz çok yeni olduğundan söz eden yetkililer, tüm operasyonu sıfırdan kurduklarını belirtiyorlar. İnsanların robotlardan teslimat almaktan hoşlanması, firmanın başarılı olmasının başlıca sebebi.

Bu yapay zekalı işçiler, kapınıza geldiklerinde gereksiz muhabbetlere girmiyorlar, kapınızın önünde oyalanmıyorlar, hatta giderken teşekkür ediyorlar.

Amazon’un uçan dronlarına henüz izin çıkmadı

Otonom lojistik teknolojileri halen gelişme safhasında. Yerden giden robotlar başarılı görünse de Amazon’un havadan dronla teslimat yapma fikri henüz fazla ilerleme kaydetmedi. Federal Havacılık İdaresi, Amazon’un havadan teslimat testi yapmasına ancak geçtiğimiz aralık ayında izin verdi. Ticari teslimatlar içinse henüz yetki verilmedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir